A Desktop CAD/CAM package for rotational parts
Dönel parçalar için bir masa üstü CAD/CAM paketi
- Tez No: 47424
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER ANLAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geometric Modelling, CAD/CAM, CAPP iv
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
öz DÖNEL PARÇALAR İÇİN MASA ÜSTÜ CAD/CAM PAKETİ İlik, Yavuz Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi : Prof. Dr. Ömer Anlağan Kasım 1995, 103 sayfa Bu çalışmada dönel parçalar için masa üstü bilgisayar destekli tasarım (BDT) ve bilgisayar destekli üretim paketi geliştirilmesi amaçlanmıştır. İş parçası herhangi bir iç ve dış profil şeklinde olabilir. Tasarlanan parçanın teknik resimi otomatik olarak AutoCAD'den alınır. İşlenmemiş parçayı işleyip son şekline getirmek için gerekli NC kodlan geliştirilmiştir. Geliştirilen paket, parçanın tanımlandığı modül, bilgisayar destekli tasarım modülü, ve bilgisayar destekli üretim modülü olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. Parça tanımlama modülü tarafından, AutoCAD ile birlikte kullanılmak üzere hazırlanan script dosyası bilgisayar destekli tasarım modülüne veri olarak girilir.Parça bilgisayar destekli tasarım modülü tarafından toleransları ile birlikte ölçülendirilip otomatik olarak çizilir. Parçanın geometrisinin analizinden sonra, kesici kalem açılan, kesme derinliği gibi parametrelerle parçanın üretilmesi için gerekli NC kodlan üretilir. Geliştirilen paket tarafından üretilen NC kodu kullanıcı tarafından düzeltilebilir. Pakete eklenen bir çevirici (post-processor) yardımı ile NC kod istenilen bir CNC takım tezgahında kullanılacak şekilde çevrilebilir. Anahtar kelimeler : Geometrik Modelleme, Bilgisayar Destekli Tasanm/Bilgisayar Destekli Üretim, Bilgisayar Destekli Üretim Planı VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A DESKTOP CAD/CAM PACKAGE FOR ROTATIONAL PARTS İlik, Yavuz M.S., Deparment of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ömer Anlağan November 1995, 103 pages The present study aims to develop a desktop CAD/CAM package for rotational parts. The workpiece may have any type of basic external and internal profile. The engineering drawing of the designed part is obtained automatically from AutoCAD. NC codes necessary to turn the part from blank material to final shape is generated. The package is made up of three main modules. These are part definition module, CAD module, and CAM module. Script file that is generated to be used with AutoCAD by the part definition module is input to the CAD module. CAD module draws the engineering drawing automatically with the dimensions and tolerances on it. Part geometry data is manaylized and with the other parameters such as tool angles, depth of cut, etc., the NC code for the part is generated. The NC code generated by the package may be edited by the user. A postprocessor is embedded in to the package so that the NC code generated can be converted to any NC code that can be used in any CNC machine.