The role of labor mobility in the cognitive architecture of an industrial cluster: the case of siteler in Ankara
İşgücü hareketliliğinin bir sanayi kümesinin bilişsel mimarisindeki rolü: Ankara'daki siteler örneği
- Tez No: 180839
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDA ERAYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Şehircilik ve Bölge Planlama, Economics, Sociology, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: şgücü Hareketliliği, Üretim Grupları, Yenilik ve Bölgesel ktisadi Kalkınma, Labor Mobility, Production Communities, Innovation and Regional EconomicDevelopment
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1352
Özet
Bu tezin amacı, işgücü hareketliliğinin özelde bir bilgi aktarım mekanizması genelde ise verili birbölgede faaliyet göstermekte olan küçük üretim gruplarını bir arada tutan toplumsal bağ olmaözelliklerine göndermeyle bir sanayi bölgeciğinin bilişsel mimarisini açığa vurmaktır. Bukapsamda, bir bilgi aktarım mekanizması olarak işgücü hareketliliğinin ne ölçüde yenilikleilişkilendirilebileceği bu tezin en önemli kaygılarından birisidir. şgücü hareketliliğinin nedenolduğu bilgi yayılım etkisinin içinde konumlandırılabileceği geniş kuramsal çerçeveyi tanımlamagayretiyle, bu tezde öncelikle hem son yıllarda (bölgesel) kalkınmada (örtük) bilgiye aftedilenönem etrafında sürmekte olan fikir mücadeleleri hem de işgücü hareketliliği çalışmalarının tarihselevrimi açığa vurulmaktadır. Tezde, cevaplanmaya çalışılan soruların doğasına uygun olarak sadecehalihazırdaki değişik çözümsel araçlar seçilmemiş aynı zamanda geliştirilmiştir. Tezin deneyselboyutu, hem mekansal hem de sektörel içeriğin kendi çerçevelerinde içiçe geçtiği bir bakış açısıkullanılarak araştırılmıştır. Bu bağlamda, bu tez sadece işgücü hareketliliğinin açığa vurduğubağlamlar üzerinden giderek sosyo-mekansal bir sistemde faaliyet göstermekte olan küçük üretimgruplarını teşhis etmeye ve söz konusu üretim gruplarının yenilikçilik kapasitelerini karşılaştırmayaçalışmamakta aynı zamanda örnek çalışma alanı ve iktisadi sektörlerin belirlenmesini de şeffaf veayrıntılı bir biçimde ortaya koymaktadır. Tezde kullanılan yöntem, toplumsal, tarihsel, iktisadi vemekansal süreçlerin kavramsallaştırılması bakımından bütüncül olma kaygısı taşıyan bir çabadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTthe aim of this thesis is to unveil the cognitive architecture of an industrial cluster by drawing onthe roles of the labor mobility in particular as a mechanism of knowledge transmission and ingeneral as a kind of social glue that holds together small production communities operative within agiven territory. To what extent innovations occur in connection with labor mobility is one of theprimary concerns of this thesis in accordance with its central role as a mechanism of knowledgespillover. In an effort to draw the wider theoretical framework within which knowledge spillovereffects of labor mobility can be placed, this thesis firstly unveils the debates revolving around theincreasing importance ascribed to (tacit) knowledge in (regional) economic development and thehistorical evolution of labor mobility studies. This thesis not only draws on but also develops awide range of analytical tools designated for the particular needs of the questions addressed. Theempirical dimension of this thesis is explored by employing a telescoping of view of both spatialand sectoral coverage. In this context, this thesis does not only attempt to grasp the smallproduction communities operative in a socio-spatial system and to compare the innovationcapacities of the respective communities by drawing on the contexts of labor mobility but alsojustifies the designation of the case study area and sectors in a detailed way. The method employedin the thesis is rather a holistic effort with regard to conceptualization of social, historical,economical and spatial processes.