Bipiridin türevlerinin geçiş metal kompleksleri
Transition metal complexes of bipyridyl derivatives
- Tez No: 183277
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: platin, hidrazin, Bipyridine, metal complexes, benzimidazole, picolinic acid, platinum, hydrazine
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tezde N-heterohalkalı ligandlar ve geçiş metal kompleksleri çalışılmıştır.İlk olarak 1,1-bis(1H-imidazol-2-il)metilenhidrazin ligandı ve bu iki dişli ligandın sumolekülleriyle koordine olmuş oktahedral yapıdaki bakır(II) kompleksi sentezlenmiştir.Sentezlenen ligand ve kompleksin yapıları elemental, API-ESI-MS, H-NMR, IR gibikarakterizasyon metodlarıyla aydınlatılmaya çalışılmıştır.Cis-dikloro-2,2'-bipiridilplatin(II) kompleksinin sentezlenmesi amacıyla ara ürün olarakdikloro(siklookta-1,5-dien)platin(II) yapısı sentezlenmiştir. H-NMR ve IR analizleri ile yapısıaydınlatılmıştır.İki dişli N-heterohalkalı liganların karedüzlem yapıdaki platin komplekslerinin eldesiamacıyla ara ürün olarak .cis-dikloro-2,2'-bipiridilplatin(II) kompleksi sentezlenmiş, yapısıelemental ve IR analizleriyle aydınlatılmıştır.ÖZET (devam ediyor)6,6'-Disiyano-2,2'-bipiridin ligandı sentezlemek amacıyla ara ürün olarak 2,2'-bipiridininhidrojen peroksitle yükseltgenmesi sonucu 2,2'-Bipiridin-N,N'-dioksit ligandı sentezlenmiştir.Yapı H-NMR, FT-IR, API-ESI-MS ve elemental analizleri ile karakterize edilmiştir.2,2'-Bipiridin-N,N'-dioksit ligandının doygun potasyum siyanür ile tepkimesi sonucunda 6,6'-disiyano-2,2'-bipiridin ligandı sentezlemiş ve bu ligandın 2:1 oranında (ligand:metal)tetrahedral yapıda bakır(I) ile kompleksi sentezlenmiştir. Ligandın yapısı H-NMR, C-NMR,FT-IR ve API-ESI-MS analizleriyle, bakır kompleksinin yapısı ise API-ESI-MS ve IRanalizleriyle aydınlatılmıştır.6-Hidroksipikolinik asitin demir(II), kadmiyum(II) ve bakır(II) kompleksleri sentezlenmiştir.Kadmiyum ve bakır kompleksleri elemental ve FT-IR analizleri ile, demir kompleksi ise API-ESI-MS ve FT-IR analizleri ile karakterize edilmiştir. Sentezlenen Jahn-Teller bozunmasınauğramış oktahedral yapıdaki bakır(II) kompleksinin DNA kanser hücreleri ile etkileşimiincelenmiş ve hücre üremesini durdurduğu yönünde sonuçlar elde edilmiştir.Son olarak 6-Hidroksipikolinik asitin N-metil fenilendiamin ile fosforik asit içerisindeetkileştirilmesi sonucunda 6-(1-metil-1H-benzo[d]imidazol-2-il)piridin-2-ol ligandısentezlenmiş ve bu ligandın cis-dikloro-2,2'-bipiridilplatin(II), dikloro(1,2-diaminosiklohekzan)platin(II) ve Cu(II) tuzu ile tepkimesi sonucunda karedüzlem yapıdaki ikiayrı platin(II) kompleksi ve oktahedral yapıdaki bakır(II) kompleksi sentezlenmiştir. Ligandve platin komplekslerinin yapısı API-ESI-MS, IR, H-NMR analizleri ile bakır kompleksininyapısı ise API-ESI-MS ve FT-IR analizleri ile karakterize edilmiştir.Bipiridin, metal kompleksleri, benzimidazol, pikolinik asit,
Özet (Çeviri)
In this thesis, N-heterohalkalı ligands and transition metal complexes were studied.First, the ligand, 1,1-bis(1H-imidazol-2-yl)methylenehydrazine and ıts oktohedral formedcopper(II) complex which is coordinated with the water molecules of this two-dentated ligandwere synthesized. This synthesized ligand and complex structures were tried to be clarifiedwith the characterization methods such as elemental, API-ESI-MS, H-NMR, IR.To synthesize Cis-dichloro-2,2'-bipyridineplatinum(II) complex, dicloro(1,5-cyclooctadiene)platinum(II) was synthesized as intermediate product. Its structure wasclarified by the use of H-NMR and IR analysises.To get square-plane shaped platinum complexes of two-dentated N-heterocycle ligands, cis-dicloro-2,2'-bipyridineplatinum(II) complex was synthesized as intermediate product and itsstructure was clarifed by the use of elemental and IR analysises.ABSTRACT (continued)To synthesize 6,6'-dicyano-2,2'-bipyridine ligand, 2,2'-Bipyridine-N,N'-dioksit ligand wassynthesized as the intermediate product, as a result of the oxidation of 2,2'- bipyridine withhydrogen peroxide. The structure was characterized by the use of H-NMR, FT-IR, API-ESI-MS and elemental analysises.6,6'-Dicyano-2,2'-bipyridine ligand was synthesized as a result of the reaction of 2,2'-bipyridine-N,N'-dioksit ligand with the saturated potassium cyanide and the complex of thisligand with 2:1 dose tetrahedral shaped copper(I) was synthesized. Structure of the ligand wasclarifed with H-NMR, C-NMR, FT-IR and API-ESI-MS analysises and the structure ofcopper complex was clarified with API-ESI-MS and IR analysises.Iron(II), cadmium(II) and copper(II) complexes of 6- hydroxypicolinic acid were synthesized.Cadmiyum and copper complexes were characterized by the use of elemental and FT-IRanalysises, and the iron complex by the use of API-ESI-MS and FT-IR analysises.Theinteraction of oktahedral-shaped synthesized copper(II) complex which experienced Jahn-Teller Decomposition with DNA cancer cells was studied. Some results showed that cellreproduction had been stopeded.Finally, 6-(1-methyl-1H-benzo[d]imidazol-2-yl)pyridin-2-ol ligand was synthesized as aresult of the interaction of 6-Hidroksipikolinik acid with N-metil fenilendiamin, in thephosphoric acid. Two different square-plane shaped platinum(II) complex and oktahedral-shaped copper(II) complex were synthesized as a result of the reaction of this ligand with cis-dichloro-2,2'-bipiridilplatin(II), dichloro(1,2-diaminecyclohexane)platinum(II) and Cu(II)salt. Structures of the ligand and its platinum complexes were characterized with API-ESI-MS, IR, H-NMR analysises, and its copper complex was characterized with API-ESI-MS andFT-IR analysises.