Türkiye soya üretim ve dış ticaret politikalarının değerlendirilmesi
The evaluation of soybean production and foreign trade policies in Turkey
- Tez No: 183301
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OKAN GAYTANCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Soya, soya üretim, tarım politikaları, soy bean, soy bean production, Agricultural Policy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Araştırmada; soya fasulyesinin önemi, dünyadaki ve ülkemizdeki durumu, en büyükithalatçı ve ihracatçı ülkeler ile bu ülkelerin üretim ve dış ticaret politikalarıdeğerlendirilmiştir.Soya fasulyesinin dünya üretimi 210 milyon ton civarındadır. Dünya üretiminin %40'ını A.B.D. tek başına gerçekleştirmektedir. A.B.D.'yi Brezilya ve Arjantin izlemektedir.Dünya soya ihracatının yaklaşık %80'ini bu ülkeler tarafından yapılmaktadır. thalatçıülkelerin başında nüfusunun da yüksek olması nedeniyle ortalama 30-40 milyon tonla Çin'dir.Çin'i A.B. ülkeleri, Hindistan ve Türkiye izlemektedir.Ülkemizde soya tüketiminin sadece % 5'i üretilebilmektedir. Bu yüzden her yıl yüzmilyonlarca dolar ödemekteyiz. Soyanın ülke içerisinde üretilmesi durumunda hem binlerceinsana iş kaynağı olacak hem de bu kadar para yurt dışına çıkmamış olacak.Soyanın ülkemizde üretilebilmesi iklim, sulanabilir tarım arazisi ve toprak kalitesi çokuygundur. Soyanın dekara verimi dünyada 250 kg. civarında iken ülkemizde 300 kg'ınüzerindedir.Üretimin artırılması için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı,Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlıkları ile diğer kurum ve kuruluşların destek vermesineihtiyaç bulunmaktadır. Öncelikle soya üreticisinin kaliteli tohumluk bulamama sorunuçözümlenmelidir.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of Soybean Production and Foreign Trade Policies in TurkeyIn this summary, the importance of soy bean, the situation of soy bean in Turkey andworld, production and trade policies of the countries, which are important in soy bean expertand import.The amount of production of soy bean is 210 million tons in the world. 40% of the allproduction is made by U.S. Brazil and Argentine follows U.S. in production of soy bean. 80%at the world soy bean export is done by these countries. The biggest importer country isChine, because of its population, and the import amount of Chine is 30-40 million tons. E.U.countries, India and Turkey follows Chine.Turkey can product only 5% of own soy bean consumption. Because of this, we spenthundred millions of dollars. In the case of soy bean production in Turkey, causes employmentto thousands of people and our Money does not go to the abroad.For the farming of soy bean in Turkey; climate, agricultural land, that can be irrigate,quality of soil are very suitable. Soy bean yield in Turkey is above 300 kg per decare but inthe world this ratio is about 250 kg.For increasing of the production of soy bean, Ministry of Agriculture and RuralAffairs, Ministry of Trade and Industry, Undersecretariat of the Prime Ministry for ForeignTrade and Turkish Treasury and the other institutions, requires this institutions supports.Primarily, the problem of finding high quality seeds of soy bean must be resolve.