Bazı baharat ve kuruyemişlerin aflatoksin içeriğinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
Research on the determination of aflatoxin content of some spices and dried fruits
- Tez No: 183303
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: aflatoxin, dried fruit, hazelnut, pistachio, almond, walnut, peanut, cinnamon, mahalep, salep, black pepper
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu araştırmada farklı bölgelerden ve farklı tüketim ürünleri olankuruyemişlerde aflatoksin düzeyleri belirlenmiş ve yıllara göre kıyaslama yapılmıştır.Araştırmada 239 adet fındık örneğinin aflatoksin düzeyleri 2004 yılında min.0ppb (tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 3 ppb ortalamalarında bulunurken2005 yılında 274 fındık örneğinin aflatoksin düzeyleri min. 0 ppb (tespit edilebilirdüzeyde bulunmamıştır) max. 2 ppb ortalamalarında bulunmuştur. 81 adet antep fıstığıörneğinin aflatoksin düzeyleri 2004 yılında min. 0 ppb (tespit edilebilir düzeydebulunmamıştır) max. 4 ppb ortalamalarında bulunurken 2005 yılında 98 adet antepfıstığı örneğinin aflatoksin düzeyleri min. 0 ppb (tespit edilebilir düzeydebulunmamıştır) max. 2 ppb ortalamalarında bulunmuştur. 88 adet badem örneğininaflatoksin düzeyleri 2004 yılında min. 0 ppb (tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır)max. 4 ppb ortalamalarında bulunurken 2005 yılında 156 adet badem örneğininaflatoksin düzeyleri min. 0 ppb (tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 2 ppbortalamalarında bulunmuştur. 17 adet yerfıstığı örneğinin aflatoksin düzeyleri 2004yılında min.0 ppb (tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 3 ppbortalamalarında bulunurken 2005 yılında 35 adet yerfıstığı örneğinin aflatoksindüzeyleri min.0 ppb (tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 2 ppbortalamalarında bulunmuştur. 44 adet ceviz örneğinin aflatoksin düzeyleri 2004yılında min. 0 ppb (tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 4 ppbortalamalarında bulunurken 2005 yılında 99 adet ceviz örneğinin aflatoksin düzeylerimin. 0 ppb (tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 8 ppb ortalamalarındabulunmuştur. 1 adet mahlep örneğinin aflatoksin düzeyi 2004 yılında 2 ppb olarakbulunurken 2005 yılında da 1 adet mahlep örneğinin aflatoksin düzeyi 1 ppbbulunmuştur.8 adet salep örneğinin aflatoksin düzeyleri 2004 yılında min. 0 ppb(tespit edilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 2 ppb ortalamalarında bulunmuştur. 4adet tarçın örneğinin aflatoksin düzeyleri 2004 yılında 1 ppb ortalamalarındabulunurken 2005 yılında 4 adet tarçın örneğinin aflatoksin düzeyleri min. 0 ppb (tespitedilebilir düzeyde bulunmamıştır) max. 1 ppb ortalamalarında bulunmuştur. 5 adetkarabiber örneğinin aflatoksin düzeyleri 2004 yılında min. 0 ppb (tespit edilebilirdüzeyde bulunmamıştır) max. 1 ppb ortalamalarında bulunurken 2005 yılında 3 adetkarabiber örneğinin aflatoksin düzeyleri min. 0 ppb (tespit edilebilir düzeydebulunmamıştır) max. 1 ppb ortalamalarında bulunmuştur.Anahtar kelimeler aflatoksin, kuruyemiş, fındık, antepfıstığı, badem, ceviz, yerfıstığı, tarçın, mahlep, salep, karabiber.
Özet (Çeviri)
In this research, the aflatoxin levels of various products coming from variousregions were analyzed and a comparison was made according to the years.In the research 239 samples of hazelnut were analyzed and their aflatoxin levelfor the year 2004 resulted to be minimum 0 ppb (a determinable level hasn?t beenfound) and maximum 3 ppb. In 2005 these analyses were performed on 274 samplesof hazelnut and the levels resulting were of minimum 0 ppb (a determinable levelhasn?t been found) and maximum 2 ppb.The aflatoxin average level of 81 samples of pistachio was of minimum 0 ppb(a determinable level hasn?t been found) and maximum 4 ppb in 2004, while theaflatoxin minimum average level of 98 samples of pistachio was 0 ppb (a determinablelevel hasn?t been found) and maximum 2 ppb in 2005.In 2005 the aflatoxin level of 156 samples of almond was minimum 0 ppb (adeterminable level hasn?t been found) and maximum 2ppb while in 2004 the aflatoxinlevel of 88 samples of almond was minimum 0 ppb (a determinable level hasn?t beenfound) and maximum 4 ppb.The aflatoxin average level of 17 samples of peanut in 2004 was minimum 0ppb (a determinable level hasn?t been found) and the maximum average was 3 ppb.The aflatoxin average level of 35 samples of peanut in 2005 was minimum 0 ppb (adeterminable level hasn?t been found) and the maximum average was 2 ppb.The aflatoxin average level of 44 samples of walnut in 2004 was minimum 0ppb (a determinable level hasn?t been found) and the maximum average was 4 ppb.The aflatoxin average level of 99 samples of walnut was minimum 0 ppb (adeterminable level hasn?t been found) in 2005 and the maximum average was 8 ppb.The average aflatoxin level of 1 sample of mahalep was 2 ppb in 2004 and 1ppb in 2005.The average aflatoxin level of 8 samples of salep [powder of orchid root] wasminimum 0 ppb (a determinable level hasn?t been found) and maximum 2 ppb in 2004The average aflatoxin level of 4 samples of cinnamon was 1 ppb in 2004 andaflatoxin level of 4 samples of cinnamon was between minimum 0 ppb (adeterminable level hasn?t been found) and maximum 1 ppb in 2005.The average aflatoxin level of 5 samples of black pepper was minimum 0 ppb(a determinable level hasn?t been found) in 2004 and an average of maximum was 1ppb. In 2005 the average aflatoxin level of 3 samples of black pepper was minimum 0ppb (a determinable level hasn?t been found) and maximum 1 ppb.