Sementically enriched Web service composition in mobile environments
Mobil ortamda semantikle zenginleştirilmiş ağ servisi düzenlenmesi
  1. Tez No: 184544
  2. Yazar: ALPAY ERTÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Ağ Servis Dü zenlenmesi, Ağ Servis Semantiği, DAML-S, g u g gBPEL4WS, OWL-S.vi, Web Service Composition, Web Service Semantics, DAML-S, BPEL4WS, OWL-S.iv
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Ağ servisleri kendi işlerinde kapalı, kendi kendilerini tanımlayabilen, Web uzerin-g c üden XML elemanlar kullanarak yayınlanabilen, bulunabilen ve şalıştırılabilencsmodü ler uygulamalardır. Ağ servis teknolojileri cok ceşitli yerlerde uygulanabiliru g ş şsve buralarda eski tip API'ler, platforma bağlı kodlar gibi, kırılgan teknolojigkısıtlamalarına kıyasla büyü k avantajlar sunarlar.uuArtan elektronik ticaret hacmine bağlı olarak şu anda ağ uzerinde milyon-g s gülarca ağ servisi bulunmaktadır. Ağ servisleri saklayıcılar uzerinden bulunabilirg g üve gerekli arayüzler uzerinden şalıştırılabilir.u ü cs Fakat bu servislerin otomatikolarak nasıl bulunacağı, dü zenleneceği, calıştırılacağı ve güzleneceği henü z birg u gşs g o g utartışma konusudur. Ağ servislerinin otomatik bulunması, dü zenlenmesi, calıştı-s g u şsrılması ve güzlenmesi icin servis tanımlarına semantiğin de eklenmesi gerekmek-o gtedir.˙Bu tez ağ servislerinin dü zenlenmesi uzerinedir. Izlenen yol servis seman-g u ütiklerinin tanımlanmasında kullanılan DAML-S ontolojisinin, sunulan servislericin ?takip eden servis? tanımını işerecek şekilde genişletilmesidir. Bu servisc s svtanımları servisi sunanlar tarafından belirlenir ve kullanıcıya bir iş akışı şıkarmasıs scicin mobil bir ortamda sunulur. cıkarılan iş akısı hem gürsel olarak mobil ci-ş s ohazda, hem de XML formatında bir BPEL4WS dükü manı şeklinde oluşturulur.ou s sBu tezin amacı semantik yapılar işeren yarı-otomatik bir ağ servisi dü zenlemec g uuygulamasının bir mobil cihazda bile gerşekleştirilebileceğini gostermektir. Oluş-c s g sturulan iş akışı ise bir iş akış motoruna yü klenerek değişik girdilerle birşok keres s s s u gs ccsşalıştırılmaya uygundur.
Özet (Çeviri)
Web Services are self-contained, self-describing, modular applications that canbe published, located, and invoked through XML artefacts across the Web. Webservices technologies can be applied to many kinds of applications, where they of-fer considerable advantages compared to the old world of product-specific APIs,platform-specific coding, and other ?brittle? technology restrictions.Currently there are millions of web services available on the web due tothe increase in e-commerce business volume. Web services can be discoveredusing public registries and invoked through respective interfaces. However howto automatically find, compose, invoke and monitor the web services is still anissue. The automatic discovery, composition, invocation and monitoring of webservices require that semantics will be attached to service definitions.The focus of this thesis is on the composition of web services. The approachtaken is to extend the DAML-S ontology that is used to define the semanticsof services to include the ?succeeding services? for any service provided. Thesedefinitions for individual service instances are declared by the service providers.iiiThey are presented to the users of the service to construct a workflow in amobile environment. The workflow generated is represented both graphically inthe mobile device and in XML-format as a BPEL4WS document.The aim of this thesis is to prove that it is possible to build a semi-automaticweb service composition utility incorporating semantic constructs, using a mo-bile device. The generated workflow is suitable for deployment on an enginewhere it can be executed multiple times with different configurations.