Geleneksel yığma yapılara strüktürel elemanların analizi
The Analysis of structural elements in traditional masonry buildings
  1. Tez No: 185286
  2. Yazar: SİBEL ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YURTSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Architecture, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Strüktür, Yığma Yapı, Yükler, Gerilmeler, Zincir Eğrisi, Structure, Masonry Buildings, Loads, Tensions, Catenary
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
iiiGELENEKSEL YIĞMA YAPILARDA STRÜKTÜREL ELEMANLARINANALİZİS. Sibel ÖZERErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Ocak 2006Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hüseyin YURTSEVERÖZETBir yapı, onu oluşturan strüktür ile ayaktadır. Başka bir deyişle, yapının ayaktadurabilmesini sağlayan strüktürünü, yapıdan bağımsız düşünmek yanlıştır. Bu nedenlemimar, henüz tasarım aşamasındayken yapının biçimini ve boyutunu etkileyebilecekolan strüktürü, yapı ile birlikte kurgulamak durumundadır.Bu çalışmanın amacı, yığma yapı tasarlamak için karmaşık hesaplamalar yapmaksızıngerekli ve yeterli olan temel strüktür bilgilerini mimarlık öğrencilerine sunmaktır. Butez kapsamında incelenecek olan yığma yapılar, betonarme döşemeli değil; kemerli,kubbeli, tonozlu kagir yığma yapılardır. Bu nedenle geçmişte yapılmış olan bu yapılar,`geleneksel yığma yapı' başlığı altında ele alınmıştır.Çalışmaya alt yapı oluşturmak için öncelikle strüktür ve yığma yapı kavramlarıaçıklanacak, daha sonra yığma yapılardaki strüktürel kurguyu oluşturan strüktürelelemanlar incelenecektir. Bu elemanların, bundan sonra yapılacak yapılarda doğruboyutlandırılması için geçmişte nasıl kullanıldığının bilinmesinde yarar vardır. Bugerçeğe dayanarak tarihsel gelişim sürecinde strüktürel elemanlar irdelenecektir.Konunun iyi anlaşılabilmesi için strüktürel elemanlar daha geniş kapsamda ele alınarakfarklı açılardan analizleri yapılacaktır. Konstrüktif, biçimsel ve statik açıdan yapılacakolan analizlerde, strüktürel elemanın biçiminden kesit tayinine, kullanılacakmalzemeden stabilite prensiplerine kadar birçok konu ele alınacaktır. Böylecetasarımcılara farklı bir bakış açısı sunmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ivTHE ANALYSIS OF STRUCTURAL ELEMENTS IN TRADITIONALMASONRY BUILDINGSS. Sibel ÖZERErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM.Sc. Thesis, January 2006Thesis Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin YURTSEVERABSTRACTA building is supported by the structure that forms it. In other words, it will be wrong tothink the structure that supports a building apart from itself. Because of this, an architectshould arrange the building with the structure that could affect the form and size of itduring the design process.This thesis aims to demonstrate the necessary and adequate basic structural knowledgeto the students of architecture without doing any complex calculations. The masonrybuildings that will be examined in this thesis are not formed with reinforced concretefloors; they are all arched, domed and vaulted masonry. Because of this, the structuresthat have been built in the past are outlined in the name of `Traditional MasonryBuilding?.To have a base for this study, firstly `structure? and `masonry building? concepts will beexplained, and then structural elements that form structural formations in masonrybuildings will be observed. It is necessary to know how these elements used in the pastto size them correctly in the constructions which will be built from now on. Relying onthis fact, the structural elements will be examined through the historical process.Structural elements will be analysed widely through different points to be wellunderstood. In the constructural, formal and statical analysis, different subjects will bediscussed from the shape of the structural elements to the cross section appointments,from the materials to the stability principles, and this study will contribute to the designby bringing a different point of view to the architect.