Orta öğretim 10. sınıf Türk edebiyatı ders kitabındaki metin altı sorularının ve etkinliklerin çoklu zekâ kuramı çerçevesinde incelenmesi
Examination of sub-text questions and activities in Turkish literature lesson book 10th grade of secondary education within the framework of multiple intelligence theory
- Tez No: 290628
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÂMİL AKARSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çoklu zekâ kuramı, zekâ, Türk edebiyatı eğitimi, metin altı sorusu, etkinlik, Multiple intelligence theory, intelligence, Turkish literature teaching, sub-text question, activity
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmada, çoklu zekâ kuramının 2005 Ortaöğretim Türk Edebiyatı Dersi Programı'na göre hazırlanan 10. sınıf Türk Edebiyatı ders kitabında yer alan metin altı sorularına ve etkinliklere ne ölçüde uygulanabildiği ortaya konulmuştur. Araştırma iki genel amaç etrafında şekillenmiştir: (a) 10. sınıf Türk Edebiyatı ders kitabında yer alan metin altı sorularının zekâ alanlarına göre dağılımı nasıldır? (b) 10. sınıf Türk Edebiyatı ders kitabında yer alan etkinliklerin zekâ alanlarına göre dağılımı nasıldır?Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman incelemesi kullanılmış ve veri kaynağı olarak 10. sınıf Türk Edebiyatı ders kitabı seçilmiştir. 10. sınıf Türk Edebiyatı ders kitabında yer alan tüm metin altı soruları ve etkinlikler araştırmanın örneklemini oluşturmuştur.Araştırmada metin altı soruları ve etkinlikler çoklu zekânın zekâ alanlarına göre incelenmiş; zekâ alanları olarak ise sözel-dil zekâsı, mantık-matematik zekâsı, müzikal-ritmik zekâ, görsel zekâ, sosyal zekâ, içsel zekâ, bedenî ve doğacı zekâ alanları belirlenmiştir. 10. sınıf Türk Edebiyatı ders kitabında yer alan tüm metin altı sorularının ve etkinliklerin zekâ alanlarına göre dağılımı yüzde olarak analiz edilmiş ve tablo şeklinde sunulmuştur.Sonuç olarak 2005 yılı Eğitim Programı ışığında hazırlanan 10. sınıf Türk edebiyatı ders kitabındaki metin altı sorularının % 60,7'sinin sözel-dil zekâsına; % 11,3'ünün görsel zekâya; % 10,3'ünün mantık-matematik zekâya; % 7,5'inin sosyal-kişiler arası zekâya; % 5,2'sinin müzikal-ritmik zekâya; % 5'inin ise içsel zekâya yönelik olduğu tespit edilmiştir. Sorularda bedenî zekâya ve doğacı zekâya yönelik hiçbir unsura rastlanmamıştır. 10. sınıf Türk Edebiyatı ders kitabındaki etkinliklerin ise % 54,35'inde sözel-dil zekâsına; % 13,4'ünde sosyal-kişiler arası zekâya; % 11'inde görsel zekâya; % 9,45'inde mantık-matematik zekâya; % 6,3'ünde müzikal-ritmik zekâya; % 3,9'unda bedenî zekâya; % 0,8'inde içsel zekâya; % 0,8'inde ise doğacı zekâya yönelik unsurlara rastlanmıştır.İleri araştırmalarda bu bulguların desteklenmesine ve öğrencilerin tüm zekâ alanlarını geliştirici soru ve etkinlikleri içeren yeni ders kitaplarının hazırlanmasına gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, to what extent the multiple intelligence theory was applied on the sub-text questions and activities in 10th grade Turkish Literature lesson book prepared according to 2005 Secondary Education Turkish Literature Lesson Program was introduced. The study was formed around two general purposes: (a) How are the sub-text questions included in 10th grade Turkish Literature lesson book are distributed to areas of intelligence? (b) How are the activities included in 10th grade Turkish Literature lesson book are distributed to areas of intelligence?In the study, document investigation which is one of the qualitative research methods was used and, as the data source, 10th grade Turkish Literature lesson book was selected. All sub-text questions and activities included in 10th grade Turkish Literature lesson book formed the sample group of the study.The study investigated the sub-text questions and activities with regard to the intelligence areas of the multiple intelligence theory; and linguistic intelligence, logical-mathematical intelligence, musical intelligence, spatial intelligence, interpersonal intelligence, intrapersonal intelligence, bodily intelligence and naturalistic intelligence areas were determined as intelligence areas. Distribution of all sub-text questions and activities included in 10th grade Turkish Literature lesson book to intelligence areas were analyzed by percentage and presented in tabular form.In conclusion, it was determined that, of all sub-text questions included in 10th grade Turkish Literature lesson book prepared in the light of Curricula 2005, 60,7% were oriented to linguistic intelligence, 11,3% to spatial intelligence, 10,3% to logical-mathematical intelligence; 7,5% to interpersonal intelligence, 5,2% to musical intelligence and 5% to intrapersonal intelligence. No element of bodily intelligence or naturalistic intelligence was observed in the questions. As for the activities in 10th grade Turkish Literature lesson book, 54,35% had elements of linguistic intelligence, 13,4% had elements of interpersonal intelligence, 11% had elements of spatial intelligence, 9,45% had elements of logical-mathematical intelligence, 6,3% had elements of musical intelligence, 3.9% had elements of bodily intelligence, 0,8% had elements of intrapersonal intelligence and 0,8% had elements of naturalistic intelligence.In further studies, it is needed that these findings be supported and new lesson books containing questions and activities which will improve all intelligence areas of students be prepared.