Performansa göre ücretlendirme sistemi Kahramanmaraş devlet hastanesi ile kadın-doğum ve çocuk hastenesinde bir araştırma
Performance related pay (PRP): An empirical study at 'the state hospital' and' the children's and women's hospital
  1. Tez No: 186150
  2. Yazar: BURCU KESİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Değerleme, Performansa GöreÜcretlendirmeII, Performance, Performance Appraisal, Performance Management, Performance Related PayIV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİPERFORMANSA GÖRE ÜCRETLENDİRME SİSTEMİ KAHRAMANMARAŞDEVLET HASTANESİ İLE KADIN-DOĞUM VEÇOCUK HASTANESİNDE BİRARAŞTIRMABurcu KESİCİKSÜSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜİŞLETME ANABİLİM DALIDANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. İsmail BAKANYıl:2005, Sayfa:115Jüri: Doç. Dr. İsmail BAKANYrd. Doç. Dr. Mustafa TAŞLIYANDoç. Dr. Uğur YILDIRIMPerformans değerlendirmesi, kişilerin, birimlerin ya da kurumların performanslarınınönceden belirlenmiş bazı standartlara göre ya da“benzer diğerlerinin performansları?temelinde ”ölçülmesini" içeren bir süreçtir.Günümüzün globalleşen dünyasında, performans değerlendirmesi son derece önemkazanmaktadır. Geleceğin sağlık sistemlerinde de performans değerlendirmeleri yapılması,özellikle hekimlerde de bu sistemin yaygınlaştırılması kaçınılmazdır. Şüphesiz tıbbın herbranşının değişik kriterleri olacaktır ve zamanla her bir branş için uygulanabilir performansdeğerlendirme kriterleri oluşturulacaktır.Artı değerin oluşumdaki en önemli faktör olan konularından biri olmuştur, insanınartı değerinin oluşturulmasında ne derece katkıda bulunduğunun araştırılması son dönemin enönemli kurallarından biri olmuştur.İşletmelerin 21'nci yüzyılda sürdürülebilir tek kalıcı rekabet avantajı, en büyükserveti olan çalışanlarının performanslarını yönetebilmelerine bağlıdır. İnsan kaynağınınyetenek ve kapasitesini arttırmaya yeniden yöneldiğimiz bu dönemde, etkin bir rekabet için,en iyi işgörenleri işletmemize çekmek ve işletmemizde tutmak yeterli değildir. İşletmeninmisyon ve hedefleri doğrultusunda, onların başarılarını değerlemek gerekiyor. İşgörenlerimizsayesinde rekabet sağlayabilmek için, işletmenin başarısı adına, işgörenlerin işeyaklaşımlarının ve işle ilgili becerilerini güçlendirerek, onların ulaşmaları gereken hedeflereduyarlı olmamız ve bu hedeflerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.Bu araştırma KAHRAMANMARAŞ Devlet Hastanesi, Kadın Doğum ve ÇocukHastanesi'nde çalışan hekimlerde performans değerlendirilmesi uygulamalarıyla ilgili durumtespiti amacıyla yapılmıştır. Araştırmada sosyo-demografik özellikle performansdeğerlendirmeleri hakkındaki kişisel ya da kurumsal tavırlar ve varsa uygulanan performansdeğerlendirme kriterleri tespit edilmeye çalışılmıştır.Yerli ve yabancı kaynaklardan faydalanılarak oluşturulan bu tez, saha çalışması,mülakatlar ve anketlerin incelenmesi ile sonuçlanmaktadır.Bu çalışma, meydana gelen teknolojik, ekonomik, sosyal değişimlerle birlikte, oluşanyeni örgüt yapıları içerisinde, önem kazanan ve yaygınlaşan performansa dayalı ücretlendirmeIkonusunda literatürde ve uygulamada ortaya çıkan yeni gelişmeleri incelemektedir. Konu ileilgili literatür incelenerek performans değerlendirme ve performansa dayalı ücretlendirmekonusunda temel yaklaşımlar ve yeni gelişmeler ortaya konulmuştur. Performansa dayalıücretlendirme açısından, performans değerlendirmenin önemi ve değerlendirme sonuçlarınınücretlere yansıtılması konuları incelenmiş, uygulamada karşılaşılan sorunlar ve yapılanhatalar ele alınarak performansa dayalı ücretlendirmeye yöneltilen eleştiriler değerlendirilmişve konunun geleceğine ilişkin öngörülere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMA ThesisPERFORMANCE RELATED PAY (PRP): AN EMPIRICAL STUDY AT ?THESTATE HOSPİTAL? AND ?THE CHILDREN?S AND WOMEN?S HOSPITAL?Burcu KESİCİDEPARTMENT OF BUSİNESS ADMINISTRATIONINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMSUPERVISOR: Assoc. Prof. Dr. İsmail BAKANYear:2005, Pages: 115Jury: Assoc. Prof. Dr. İsmail BAKANAss. Prof. Dr. Mustafa TAŞLIYANAssoc. Prof. Dr. Uğur YILDIRIMPerformance appraisal is a process to measure performance of people, of units, orcorporates, based on predefined standards or ?similar other entities performances?.In the more global world of today, performance appraisal is becoming moreimportant. It is imperative to make performance appraisals in the health systems of the future,especially extending this system to the doctors. It?s no doubt that there will be differentcriterias for each branch of medicine, and in the course of time, applicable performanceappraisal criteria will be established for each branch.Since employee is the most important factor of creating added value, contribution ofthe employee to the added value become one of the most popular discussion in recent years.It can be said that, in the 21st century, the sustainable competitive advantage of thecompanies is solely dependable on the sound management of the performance of employeeswho are the biggest asset of any organization. In an age, when renewed efforts fort hedevelopment of the skills and capability of our human resource for an effectivecompetitiveness, is on the agenda, the attraction an retention alone of the brightest and bestemployees is not sufficient. In line with the mission and objectives of the company, theappraisal of the achievements and performance of the employees is an objective manneremerges as an important phenomenon. In my opinion that, fort he sake of the company?ssuccess and in order to achieve a meaningful competitiveness based on our employees, thecompany has to be sensitive to the attitude towards their work and their desired objectives anddevelop their skills accordingly on the basis of the performance appraisal.This study was conducted to determine the current situation of the performanceappraisal system fort he doctors in the State Hospital and Children and Women?s Hospital ofKAHRAMANMARAŞ. Socio demographic characteristics, personal or corporate attitudes onperformance appraisal, and if there is a performance appraisal system, the criteria used, isdemonstrated.This thesis which formed with the help of local and foreign sources, includes surveysand interviews is ended.This study searches the recent developments with regard to the applications andliterature of performance appraisal based on compensation systems that has attained greatIIIimportance and become prevalent within the changing corporational values in an environmentwhere technological, economic and social changes occur. Having examined the currentresources, performance appraisal and compensation systems based on performance appraisalhave been put forth as the main topics of this study. The importance of performance appraisaland reflecting the results of performance appraisal on compensation systems in the light ofcompensation systems based on performance appraisal have been handled and the critiquespresented towards the compensation systems based on performance appraisal have beenelaborately examined considering the main defects and drawbacks of the applications ofperformance appraisal.