Çalışanların ücretlendirilmesi:Sağlık kurumlarında çalışanların ücret sistemini değerlendirmelerine ilişkin bir araştırma
Compensation of the personnel:A research about the evaluation of the compensation system for the personnel in health institutions.
- Tez No: 236930
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜN ERİGÜÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Ücret, ödeme, ücretlendirme, sağlık kurumları, personel, Wage, payment, compensation, health institutions, personnel
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 318
Özet
Ücret konusu uzun yıllardan bu yana bir ülkenin ekonomik kalkınmasında, sosyal gelişiminde ve politik istikrarın sağlanmasında çok önemli bir role sahiptir. Bu konu her geçen gün biraz daha karmaşık bir sorun olarak, güncelliğini ve önemini yitirmeksizin birçok ülkede bilimsel tartışmalara ve çalışmalara konu olmaya devam etmektedir. Ücretin nasıl saptanacağı, hangi düzeyde tutulması gerektiği ve bir güdüleme unsuru olarak taşıdığı rol bu tartışmaların içeriğini oluşturmaktadır. Ücretlendirme konusu emek yoğun olarak hizmet üreten sağlık kurumları için de büyük bir önem taşımaktadır. Sağlık hizmeti veren örgütlerde, çalışan ücretlerinin önemli giderleri oluşturması bunda etkendir. Sağlık hizmetleri çok özel teknik bilgi ve becerilerle donatılmış, bu bilgi ve becerisini ekip anlayışı ile bütünleştirip uygulamaya dönüştüren bir insangücü gerektirmektedir. Ücretin bu işgörenleri örgüte çekme, örgütte tutma ve güdüleme amaçlarına ulaşmak için bir araç olarak kullanılması önemini artırmaktadır. Araştırmanın amacı (1) Sağlık kurumlarında çalışanların çeşitli kişisel özelliklerine göre; ideallerindeki ücret ve ücret sistemi ile ilgili değerlendirmelerini almak, (2) Uygulanmakta olan ücretlendirme sistemi (maaş ve ek ödeme sistemi) ile ilgili değerlendirmelerini tespit etmek ve (3) İdeallerindeki ve uygulanmakta olan ücret ve ücret sistemi üzerine değerlendirmelerini karşılaştırmaktır. Veri toplama aracı olarak araştırmanın amacına uygun bir anket geliştirilmiştir. Araştırmanın evrenini T.C. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışan performans ve kalite birimi temsilcileri oluşturmaktadır. Araştırmanın yapıldığı dönemde performans ve kalite birimi kurulmuş olan 710 hastane bulunmaktadır. Örneklem çekilmeyip tüm evrene ulaşılması hedeflenmiştir. Katılımcılara elektronik posta adresleri aracılığı ile araştırmaya katılmaları için davet gönderilmiştir. Anket katılımcılara internet üzerinden, bu çalışma için özel hazırlanan web sitesi aracılığı ile sunulmuştur. Sisteme girerek ankete yanıt veren toplam 176 (evrenin %25'i) anket geçerli kabul edilmiştir. Elde edilen verilere istatistiksel analizler uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, uygulanmakta olan ücret sistemi (maaş ve performansa göre ödeme), katılımcıların ideallerindeki ücret sistemini karşılamamaktadır. Katılımcılar tarafından toplam ücret içinde en çok ağırlığın temel ücrete, en az ağırlığın değişken ücretlere (prim gibi) verilmesi istenmektedir. Ücret sisteminde bireysel başarıların değerlendirilmesi kadar ekip başarılarının da değerlendirilmesi önemli görülmektedir. Ücret sistemi oluşturulurken, çalışanın işi ile ilgili sahip olduğu farklılıkların, özellikle sorumlulukların göz önünde bulundurulması ve bunların ücrete yansıtılması ile çalışanların fikirlerinin alınması gerektiği belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
Wage issue has a very important role in order to provide economical development, social development and political stability of a country for long years. This issue becomes a more complex problem day by day and without loosing its popularity and importance, it continues to be subject to scientific discussions and studies in many countries. The content of the discussions are how to determine wage, what level it is required to be hold and its role as a motivating aspect. Compensation is also very significant for the health institutions that provide services with an intensive workforce. That?s why in organizations giving health service, the wage of the personnel constitutes the most important parts expenses. Health services require manpower equipped with very special technical information and skills and that have the ability to unite these knowledge and skills with a team work. So that wage is a very important factor for these workers in order to recruite and retent and to motivate them. The aims of this study; (1) to take the personnel?s evaluations related to the wage and compensation system in ideals of personnel in health institutions by personnel?s individual characteristic, (2) to determine personnel?s evaluations in terms of the current compensation (salary and additional payment) systems, (3) to compare personnel?s evaluations related to the wage and compensation system in ideals of personnel with evaluations of personnel in terms of current wage and compensation system. An appropriate questionnaire for the aim of the research is developed as a data collection tool. The basis of the research is established by the performance and quality unit representatives working in the hospitals of Republic of Turkey Ministry of Health. There are 710 hospitals in which performance and quality units are established during the period of the research in the universe. Sample is not used in this study. But it is aimed to reach all individuals in the universe. We sent invitations to participate to the research via e-mail addresses. We have presented the questionnaire participants over internet the web site specially prepared for this study. Total 176 questionnaires are accepted as valid among the answers given in the system (25% of the universe). Statistical analyses were applied to the data obtained. According to the analysis results, the wage and compensation system in the ideals of the participants are not met by system of additional payment for performance and the current salary and wage system (salary, guard duty and fare). Participants require that base payment shall be dominant within the total payment and the less dominance shall be given to the variable payment (like bonuses). It is important to evaluate the individual success as well as team success. It was stated that when peraparin the compensation system, differences of the personnel concerning his/her profession is required to be reflected to the wage especially considering the responsibilities. As well as thoughts-suggestions of the personnel must be taken.