Siyaset bilimi yaklaşımı ile polis kurumu
The Police institution with an approach of political science
- Tez No: 187769
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ YAŞAR SARIBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kameralizm, polis, polis devleti, polis bilim, modern devlet, oekonomi, Cameralism, police, police state, police science, modern state, oeconomy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada modern devletlerin kuruluşu ile aynı döneme rastlayan, polis kurumununortaya çıkış sürecini incelemek amaçlanmıştır. Modern devlet ve polis kurumunun ortayaçıkış sebepleri arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışma Anglosakson ve kıtaAvrupası polis sistemlerinin birbirinden temelde bir farklılık gösterdiği hipotezinden yolaçıkar. Aslıda modernleşme sürecini yaşayan bu ülkelerin sahip olduğu polis sistemleriarasındaki farklılıklar ekonomik, uluslar arası ilişkiler ve iç entegrasyon süreçlerine bağlıolarak incelenmiştir. Bu konunun sosyolojik olarak incelenmesinin modern devletin kuruluşuile aynı döneme rast gelen ?polis devleti sürecine daha iyi bir açıklama getirilmesiamaçlanmıştır.Çalışmanın sonunda polis pratikleri ile devletlerin ekonomik, uluslar arası ve içbütünleşme süreçleri arasında bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışma sonucundanispeten daha zor ekonomik, iç bütünleşme ve uluslar arası koşullar yaşayan kıta Avrupasıülkelerinde polisin ekonomik alanı dahi kapsayan müdahaleci bir kurum haline geldiği; diğertaraftan erken dönemlerde iç bütünleşmesini tamamlayan, stratejik olarak dış tehditlerdenuzak olan ve kurduğu meclis yolu ile ekonomik problemlerini çözmek için bir yöntemgeliştiren İngiltere'de, polisin suçun önlenmesi ve araştırılması ile sınırlandırıldığıgözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to investigate the coming out process of the police institutionswhich happens at the same time with the beginning of the modern states. It is tried to reach anexplanation about the relations between the processes which necessitated the setting up ofpolice institutions and modern states. This study starts from the hypothesis that the Anglo-Saxon and continental states have fundamentally different police institutions andadministrative systems. And the In fact the causes of different police institutions in this stateswhich experiences modernization processes are investigated in the economic, international,and domestic integration processes of the states. By researching sociologically it is expectedto bring a better explanation of the ?police state? process which took place at the same timewith the constitution of modern states.At the end of the study, it is concluded that there is a connection between the policepractices and the economic conditions, international relations and domestic integrationprocesses. It is observed that while in the continental states which had had a relatively hardeconomic, international and integration processes, the police became an interventionistinstitution even in the area of economy; on the other side in England which maintaineddomestic integration early times and strategically free from threat of war and find a solutionof economic problems through a council, the police was confined to detection and preventionof crimes.