OKS (LGS)'ye hazırlanan öğrencilerin sınav kaygıları ile benlik saygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between test anxiety and the level of self-esteem of the students who are getting prepared to OKS (high school entrance examination)
- Tez No: 187827
- Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Test anxiety, self-esteem and gender.ii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETBu çalışma, OKS'ye hazırlanan sekizinci sınıf öğrencilerinin sınav kaygıları ile benliksaygı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmış bir araştırmadır. Bununlabirlikte; aile tutumları, cinsiyet, SED ve stres düzeyi ile sınav kaygısı arasındaki ilişkiler deincelenmiştir.Araştırmada yer alan katılımcılar; 2004-2005 eğitim-öğretim yılında Ankara ilindesekizinci sınıfta okuyan, 177'si kız 168'i erkek olmak üzere toplam 345 öğrencidenoluşmaktadır.Araştırmada, öğrencilerin sınav kaygı düzeylerini ölçmek amacıyla Öner (1986)tarafından Türkçe'ye uyarlanan ?Sınav Kaygısı Envanteri?, benlik saygı düzeyini ölçmek içinCoopersmith (1967) tarafından geliştirilen ?Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri? ve stresdüzeylerini ölçmek için de Özbay ve Palancı (2003) tarafından geliştirilen ?Algılanan StresDüzeyi Ölçeği? kullanılmıştır.Araştırmada, öğrencilerin sınav kaygı düzeyleri ile cinsiyet, anne-baba tutumu, benliksaygısı ve stres düzeyi arasındaki ilişkiye PMÇK, F testi ve t testi ile bakılmıştır. Araştırmadahipotezler 0.05 düzeyinde test edilmiştir.Araştırmada, sınav kaygısının duyuşsallık alt boyutu ile aile tutumları arasında anlamlıdüzeyde bir ilişki olmadığı, buna karşın kuruntu alt boyutu ile aile tutumları arasında iseanlamlı düzeyde bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, sınav kaygısı ile stres, benliksaygısı ve cinsiyet arasında da anlamlı düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Bulgular, daha önceyapılan araştırmalar ışığında tartışılmış ve ileride yapılabilecek araştırmalara da işaretedilmiştir.Anahtar Sözcükler : Sınav kaygısı, benlik saygısı ve cinsiyet.ii
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe purpose of the present study was to examine the interplay between test anxietyand self-esteem of the 8th grade students who are getting prepared for the OKS ( High SchoolEntrance Examination). In addition, relations between test anxiety and the following variablesare examined: family attitudes, gender, socio-economic status and stress level.Participants were 345 students (177 female, 168 male) attending 8th grades of differentschools of Ankara in the academic year 2004-2005.?Test Anxiety Scale? adopted to Turkish by Öner (1986), ?Coopersmith Self-EsteemScale? developed by Coopersmith (1967) and ?Level of Perceived Stress Scale? developed byÖzbay and Palancı (2003) were administered.The relations between test anxiety and the following variables; family attitudes,gender, self-esteem and stress, are examined by Pearson correlation, F-test and t-test. Thesignificance level is determined to be 0.05.According to the results, the relationship between the emationality subscale of testanxiety and family attitudes was not significant. The relationship between worry subscale oftest anxiety and family attitudes, on the other hand, was found out to be significant. Moreover,the relatioships between test anxiety and perceived stress level, self-esteem and gender werealso significant. The results were discussed in the light of previous resesarch, and futureresearch implications are also given.