Yabancı dil öğretimine başlamada en uygun yaşın ne olduğuna ilişkin dilbilimsel yaklaşımlar ve öğretmen görüşleri
Teachers' opinions and current linguistic approaches regarding the optimal age to start teaching a foreign language
- Tez No: 188216
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET CANBULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil, Anadili, kinci Dil, Dil Öğrenimi, Uygun Yaş, Foreign Language, Native Language, Second Language, Learning Language, Optimal Age
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
viÖZETYABANCI D L ÖĞRET M NE BAŞLAMADA EN UYGUN YAŞIN NEOLDUĞUNA L ŞK N D LB L MSEL YAKLAŞIMLAR VE ÖĞRETMENGÖRÜŞLEROlcay ÇAYIROĞLU ŞGÖRENYüksek Lisans TeziSınıf Öğretmenliği Anabilim DalıTez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Mehmet CANBULATHaziran 2005, 114 sayfaYabancı dil eğitimine başlamada uygun yaşın ne olduğunu araştırmayıamaçlayan bu çalışma, bilim adamlarının yaptığı araştırmalardan elde edilen verilerve yine bu konuyu destekleyici olarak yabancı dil öğretmenlerinden görüşmeyoluyla elde edilen verilere dayanmaktadır.Araştırma 2004-2005 yılında Bolu ili, ilk ve ortaöğretim okulları ile zmir iliözel ilköğretim okullarında görev yapan yabancı dil öğretmenlerinin yabancı dilöğrenme yaşı hakkındaki görüşlerini ve bugüne kadar bu konuda yapılmışaraştırmaları kapsamaktadır. Araştırma doküman taraması ve görüşme yöntemlerininkullanıldığı nitel bir araştırmadır.Araştırma boyunca toplam 16 yabancı dil öğretmeni ile ?KartopuÖrneklemesi? kullanılarak görüşülmüştür: Bunlardan 9'u Bolu il merkezindekidevlet okullarında, 7'si ise zmir il merkezindeki iki özel ilköğretim okulunda görevyapmaktadır. Araştırma, var olan durumu saptamaya yönelik tarama modelinde,betimsel bir araştırmadır.Araştırma bulguları, kaynakların taranması ve yabancı dil öğretmenleri ilegörüşme yoluyla elde edilmiştir.Araştırma sonunda elde edilen verilere göre dil edinimi ve öğreniminde, yaşfaktörü önemli bir yer tuttuğu söylenebilir. Ancak bunun beraberinde içindebulunulan sosyo-ekonomik yapının, aile, okul, çevre ile biyolojik koşullar ve olumlumotivasyonun da çok büyük etkileri bulunmaktadır. Gereken şartlar sağlandıktan veviiiyi bir anadili eğitimi verildikten sonra erken yaşta yabancı dil öğretimi bir fırsatolabilir.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTTEACHERS? OPINIONS AND CURRENT LINGUISTICAPPROACHES REGARDING THE OPTIMAL AGE TO START TEACHINGA FOREIGN LANGUAGEOlcay ÇAYIROĞLU ŞGÖRENMaster?s ThesisDepartment of Primary School EducationAdvisor: Research Assistant Mehmet CANBULATJune 2005, 114 pagesThis study aims to investigate what the optimal age of starting to teach of aforeign language is based on the data acquired from the related studies which havebeen carried out by researchers and the data acquired by interviewing foreignlanguage teachers.The study includes the opinions of foreign language teachers, who wereworking at the public primary school of Bolu and the private schools of zmir,regarding the age of learning a foreign language of in 2004-2005 academic year andthe related studies which have carried out. The study is qualitative study usinginterview method.Sixteen foreign language teachers were interviewed using the method ofsnowball sampling in the course of the study. While nine of these teachers wereattending to a public school in the centre of Bolu, the others were attending to privateschools, in the centre of zmir.This study is a descriptive study using context analysis, intented fordetermining the current situation. The findings of the study were also acquired bystudying the resources and interviewing foreign language teachers.According to data acquired as a result of the study, the age factor issignificant in the acquisition and learning of a foreign language. Besides, socio-economic background, family, school, physical and genetic factors have greatveffects, as well. Teaching of foreign language at an early age may be an opprunityproviding necessary conditions and teaching the native language well.