Alternatif gelir, istihdam ve tüketim yaratma faaliyeti olarak işportacılık: 'Bursa örneği'
Street vending as an alternative activity in generating income, employment and consumption: 'Bursa case'
  1. Tez No: 188283
  2. Yazar: IŞIN ULAŞ ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TAHİR BAŞTAYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: enformelleşme, göç, enformel ekonomik faaliyetler, işportacılık, informalization, migration, informal economic activities, street vending
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Alternatif Gelir, stihdam ve Tüketim Yaratma Faaliyeti Olarak şportacılık:?Bursa Örneği?Işın Ulaş ERTUĞRULÖZET1970 sonrası, bir çok ülkede, enformel ekonomik faaliyetler yaygınlıkgöstermeye başlamıştır. Enformel ekonomik faaliyetlerin artması, enformelleşmesüreciyle yakından ilgilidir. Bu çalışma, 1970'lerden itibaren ekonomik faaliyetlerdeformel ve enformel arasındaki ayrım çizgisinin belirsizleştiğini vurgulamaktadır.Formel alanda maliyetleri düşürmek ve bu sayede de rekabet edebilmek için enformelekonomik faaliyetler artmaktadır. Sadece üretim sürecine değil, dağıtım sürecinde deenformelleşme eğilimleri görülmektedir. Bazı çok uluslu şirketler ve / veya büyükişletmeler, küçük işletmelerin devlet denetimlerinden kaçmaları büyüklere göre dahakolay olduğundan üretim ve dağıtım birimlerini parçalamışlardır. Üretim süreçlerindeeve iş verme veya taşeronlaşma gibi enformel faaliyetler artmıştır. Öte yandan, busüreçte, birçok firma dağıtım faaliyetlerini işportacılar üzerindengerçekleştirebilmektedir.Kırsal alandan kentsel alana göç eden işgücü ve kentsel alandaki işsizler,enformel ekonomik faaliyetler aracılığı ile gelir elde ederler. Bu bağlamda işportacılık,işsizlere formel alanın sunamadığı fırsatları sunmaktadır. Bu çalışma, bir sanayi kentiolan Bursa'da işportacılık faaliyeti ile ilgilidir. şportacılık faaliyeti belirli bir eğitimgerektirmemekte ve faaliyete giriş kolaydır. Aynı zamanda düşük bir maliyetiolduğundan işsizler için önemli bir istihdam fırsatı sunar. Ayrıca, düşük gelir gruplarıiçin alternatif bir tüketim imkanı sağlar. Neoliberal iktisat politikalarına bağlı olarakartan yoksulluk şartlarında, işportacılık faaliyeti geçici bir faaliyet değildir. şsizlikleilişkili olarak kente göçün devamlılığından dolayı işportacılık faaliyeti devam edecektir.
Özet (Çeviri)
Street Vending as an Alternative Activity in Generating Income, Employment andConsumption: ?Bursa Case?Işın Ulaş ERTUĞRULABSTRACTAfter 1970s, informal economic activities become widespread. The expansion ofinformal economic activities is related to informalization process. This researchemphasizes that the differentiation line between formal and informal areas becomeimperceptible since 1970s. Informal economic activities increase because of decreasingthe costs in formal sector and so, for the competition. Tendency of informalization isseen not only in production process, but also in distribution process. Sume multinationalcoorporations and / or big firms have begun to segment their production and distributionunits through the small firms could more easily avoid from the official controls than thebigger ones. Informal economic activities, such as putting out and subcontracting, havepresented an evident increase in the production process. On the other hand, many firmscould have realized their distribution activities by means of street vendors in thisprocess.The labor force, migrate from rural areas to urban areas, and the unemployedpeople in urban areas obtain income by means of informal economic activities. On thisconcept, street vending provides the opportunities -formal area is not able to provide- tounemployed people. This research concerns the street vending activity in Bursa which isan industrial city. Street vending does not require any education and access to thisactivity is easy. At the same time, street vending provides an important employmentopportunity to the unemployed people because of low costs. Also, low income groupsbenefit from this activity as an alternative and cheap consumption. In the increasedpoverty conditions in terms of neoliberal economic policies, street vending is not atemporary activity. Also, this activity will go on through the continuty of migration tourban areas which depends on unemployment.