Teknolojik gelişmelerin ihracat performansı üzerine olası etkileri: 1980 sonrası Türkiye örneği
The Possible effects of technological development on export performance: The case of Turkey after 1980
  1. Tez No: 188368
  2. Yazar: KURTULUŞ BOZKURT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UMMUHAN GÖKOVALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Ekonometri, Ekonomi, Science and Technology, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: patent başvuruları, patent tescilleri, MERIT, ihracatperformansı, imalat sanayi, Patent applications, patent grants, MERIT concordance, exportperformance, manufacturing industry
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZETTEKNOLOJ K GEL ŞMELER N HRACAT PERFORMANSI ÜZER NE OLASIETK LER : 1980 SONRASI TÜRK YE ÖRNEĞBozkurt, KurtuluşYüksek Lisans, ktisat BölümüTez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ummuhan GökovalıHaziran, 2006, 120 sayfaBu çalışmanın amacı, Türkiye Ekonomisi için 1985-2001 döneminde sektöreldüzeyde patentler ve ihracat performansı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Patentverilerini sektörel sınıflama sistemine dönüştürmek için MERIT eşleştirme sistemikullanılmıştır. Bu çalışmada, panel veri ekonometrik tahmin yöntemleri kullanılaraksektörel ihracat performansı ile patentler arasındaki ilişki incelenmiştir. Analizsonuçları Türkiye'de yerli ve yabancı patent stoklarındaki büyümenin sektörelihracat performansı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etki sağladığını göstermektedir.Analiz sonuçları gerek yerlilere gerekse yabancılara ait ihracattaki uzmanlaşmabiçimleri ile teknolojik uzmanlaşma biçimleri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişkiolduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE POSSIBLE EFFECTS OF TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT ONEXPORT PERFORMANCE: THE CASE OF TURKEY AFTER 1980Bozkurt, KurtuluşEconomics DepartmentJune, 2006, 120 pagesSupervisorAssist. Prof. Dr. Ummuhan GökovalıThe aim of this study is to investigate the relationship between sectoral exportperformance and sectoral patents for the Turkish economy for the period between1985 and 2001. MERIT concordance is used to convert patent data into sectoralclassification system. The relationship between sectorel export performance andpatent is investigated by using panel data econometric estimation methods.According to estimation results, growth in patent stocks granted to residents and non-residents have positive and significant effects on export performance. The resultsalso indicate that there is a positive and significant relationship between exportspecialization and technological specialization patterns for both residents and non-residents.