Emniyet teşkilatında performans değerlendirmesi Samsun İl Emniyet Müdürlüğü örneği
Performance evaluation in Turkish police organization: The case of Samsun Province
  1. Tez No: 188515
  2. Yazar: ZEKİ ŞENYAYLA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN HÜSEYİN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Performans değerlendirmesi, Emniyet Teşkilatı, sicil raporu.I, Performance evaluation, Turkish Police Organization, register report.II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZETŞenyayla, Zeki, Emniyet Teşkilatında Performans Değerlendirmesi: Samsun İl EmniyetMüdürlüğü Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Doç. Dr. H. Hüseyin Çevik, 99 s.Performans değerlendirmesi, personel yönetiminin en önemli fonksiyonlarındanbirisidir. Performans değerlendirmesi genel olarak iki amaca hizmet etmektedir.Bunlardan birincisi tayin, terfi, ücret artışı ve göreve son verme gibi alınan birçokyönetsel karara dayanak noktası bulmak için değerlendirme, ikincisi ise çalışanlarınkişisel ve mesleki gelişimini sağlamak için değerlendirmedir.Bugüne kadar birçok performans değerlendirme yöntemi geliştirilmiştir. Her örgüt,yapısına, yönetim kültürüne ve içinde bulunduğu çevresel faktörlere bağlı olarakkendisine en uygun yöntemi oluşturup uygulama gayreti içinde olmaktadır. Şunubelirtmek gerekir ki, örgütler tarafından belirlenen hedefleri tek başınagerçekleştirebilecek ve bütün yönetsel sorunların üstesinden gelebilecek tek tip vemükemmel bir yöntem bulunmamaktadır. Örgütlerin performans değerlendirmesindenbekledikleri amaçlar, kullanacakları yöntemin de en önemli belirleyici öğesidir.Türkiye'de geleneksel yönetim anlayışının etkili olması, değerlendirme sistemindede etkisini göstermektedir. Kamu yönetiminde performans değerlendirmesi yılda bir kezsicil raporu doldurulmak suretiyle yapılmaktadır ve değerlendirmede gizlilik esastır.Emniyet Teşkilatı, faaliyet alanı itibariyle Türkiye'deki kamu kuruluşlarının enönemlilerindendir. Türkiye'deki aşırı merkeziyetçi anlayış, kamu yönetiminin hemenhemen tamamında aynı tip performans değerlendirme sisteminin uygulanmasına nedenolmuştur. Dolayısıyla, Emniyet Teşkilatında da farklı bir uygulamanın olmasıbeklenemez.Değişen çevresel koşullar ve buna bağlı olarak kamu kuruluşlarında yerleşmeyebaşlayan özel sektör mantığıyla yönetim anlayışı, diğer yönetsel faaliyetlerde olduğu gibiperformans değerlendirmesi sürecinde de daha çağdaş ve insanı merkeze alanyöntemlerin kullanılması sonucunu beraberinde getirecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTŞenyayla, Zeki, Performance Evaluation in Turkish Police Organization: The Case ofSamsun Province, Master?s Thesis, Advisor: Assoc. Prof. H. Hüseyin Çevik, 99 p.Performance evaluation is one of the basic functions of personnel management.Evaluations of performance serve at least two purposes in organization where peoplework. First, performance assessment is a basis for decisions about people in theorganization, for example, to decide which of two or more candidates to promote,which ones will be given special opportunities, or whether administrative actions willbe taken. The second common purpose of performance evaluation is its use inpersonnel development.Many performance evaluation methods have been developed so far. Each ofmethods has its combination of strengths and weakness, and none is able to achieveall of the purposes for which management institutes performance evaluation systems.Nor is any one technique able to evade all of the pitfalls. The best anyone can hope todo is to match an appropriate evaluation method to a particular performanceevaluation goal.The traditional aspect in public administration in Turkey is also affects on theevaluation system. The performance evaluation is done by filling register report onetime in a year. Privacy is the basic point in evaluation. Being one of the mostimportant public organizations as activity area in Turkey, Turkish National Policehas the same type of performance evaluation system.By changing environmental conditions and the administrative aspect in thepublic organization as private sector will bring to result that using the contemporaryand human-centered methods.