Tedarik zinciri yönetimi ve bir uygulama
- Tez No: 188573
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM KIRÇOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Tedarik Zinciri Yönetimi, Supply Chains, Supply Chain Management
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZETTedarik zinciri yönetimi; tedarikçiler, üreticiler, dağıtımcılar ve müşteriler üzerindeoluşan bir ağdaki malzeme, bilgi ve parasal akışların yönetimini içermektedir. Bu akışlarınfarklı işletmeler arasında ve kendi içindeki koordinasyonu ve entegrasyonu ise tedarikzinciri yönetiminin başarılı olmasını sağlamaktadır.Bir şirketin tedarik zinciri; hammadde üreticileri, hammadde ve yarı mamulleriişlenmiş ürüne dönüştürmesi yani imalat işlemleri sırasında tedarik işleri ile uğraşanlar vebunun ardından bitmiş ürünleri dağıtım kanallarında nihai tüketiciye kadar ulaştırılmasısırasında değer yaratan bütün unsurlardır.Günümüzde rekabet şirketler arasında değil bu şirketlerin içinde bulunduklarıtedarik zincirileri üzerinde yapılmaktadır. Tedarik zincirlerini en iyi şekilde kuranlar veyönetenler pazara daha yakın, müşterinin isteklerini bilen ve hızlı şekilde cevap verenşirketler olacaklardır. yi bir tedarik zinciri yönetimi sayesinde işletmeler trendlerin takibinidaha iyi yapacaklar, müşteri isteklerine en uygun ürünü doğru zamanda, doğru yerde, doğrufiyattan sağlayarak rakiplerine karşı avantaj sağlayacaklardır.Maliyetlerin azalması belirsizliklerin minimuma inmesi ancak başarılı bir tedarikzinciri yönetimi stratejisi ile elde edilebilmektedir. şletmeler fark yaratmanın sadece kendişirketlerinde, arge, pazarlama vb olarak gerçekleşemeyeceğini bilmelidirler. Rekabette önegeçebilmek hatta ayakta kalabilmek için tedarik zincirlerinin tüm halkalarında farkyaratmayı hedeflemelidirler.UZEL Holding, global rekabette öncü olma hedefine ulaşmak için 2005 yılındaTedarik Zinciri Yönetimi çalışmalarını başlatmış ve tüm süreçlerini buna göre yenidendüzenleyerek elektronik ortama aktarmayı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSupply chain management is the management of material, information andmonetary flows of a network that is including suppliers, distributors and customers. Internaland external entegration and coordination of this flows among different companies providethe supply chain management to be succesful.A supply chain consists of all the values from begining suppliers of raw materialsupplier to distribution final products to end users as well returning processes.Compitition is not between the companies in today?s world, between the supplychains. The companies which set up and maintain their supply chains well will be the onesclosest to the market, feel the customers? requirements better and responses theserequirements faster. Good supply chain management provides the companies to follow upthe trens in the market better, to supply the required product / service at the right place, atthe right price and at the right time. All these will be advantages against the competitors.Cost reduction and the minimazition of the indefineteness can only be done bysuccessful supply chain management. Because of the globalisaiton, prices and profits godown dramatically. If the companies want to take role in future, they have to be differentfrom other companes and have to reflect this diversification into their supply chains. Thehave to aim to integrate the diversification not only into their departmants but olsa into theirsupply chains.UZEL Holding aims to become leader in global competition and to achive this goalit started supply chain management project in 2005. The company arranged it?sorganization according to new supply chain management process and transformedpaperwork based processes into electronic enviroment.