İlköğretim fen bilgisi dersindeki maddenin iç yapısına yolculuk ünitesinin yeniden düzenlenmesi ve öğretim tasarımı
Instructional design of a travel to inner structure of matter units' at science course in primary education
- Tez No: 204397
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHLİS ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim Tasarımı, Madde, lköğretim, Fen Bilgisi, Kimya, Instructional Design, Matter, Primary Education, Science Course, Chemistry
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 344
Özet
ÖZETLKÖĞRET M FEN B LG S DERS NDEK MADDEN N Ç YAPISINAYOLCULUK ÜN TES N N YEN DEN DÜZENLENMES VE ÖĞRET MTASARIMIZehra ÖZD LEK(Doktora Tezi)Bu çalışmada, lköğretim 7. sınıf Fen Bilgisindeki Maddenin ç Yapısına Yolculukünitesine yönelik olarak hazırlanan öğretim tasarımı ile aynı ünitenin 2000 Fen BilgisiÖğretim Programı uygulanması arasında öğrencilerin ünite kazanımlarını elde etmedüzeyleri, üniteye yönelik olan tutumları ve kazanımların kalıcılık düzeyleri arasındafark olup olmadığı belirlenmiştir. Araştırmada, 2004-2005 eğitim-öğretim dönemindetarama ve ön test-son test kontrol guruplu deneme modeli birlikte kullanılmıştır. Mevcutprogramda bulunan ünite ile ilgili Yöntem-Araç ve Değerlendirme anketi 130 FenBilgisi öğretmenine uygulanarak öğretmenlerin görüş ve önerileri alınmıştır. Budoğrultuda Öğrenci Kitabı, Öğrenci Çalışma Soruları ve Öğretmen Rehberinden oluşanöğretim tasarımı hazırlanmıştır. Konunun deney guruplarına öğretiminde; Çoklu ZekaKuramı, Yapılandırmacı Yaklaşım, Benzetim Yöntemi, Bilimsel Süreç Becerileri veKavram Haritaları kullanılmıştır. Bir deney ve bir kontrol gurubuna araştırmacı, birkontrol gurubuna okulun Fen Bilgisi öğretmeni, bir deney gurubuna ise okulun diğerFen Bilgisi öğretmeni tarafından öğretim gerçekleştirilmiştir. Çalışma başında deney vekontrol gurubunda bulunan öğrencilere Seviye Belirleme, Fen Bilgisi Tutum Ölçeği veÇoklu Zeka Alanlarını Belirleme Anketi; çalışma sonunda ise Kazanımları BelirlemeAnketi, Ünite Tutum Ölçeği ve Kazanımları Belirleme Kalıcılık Düzeyi Anketiuygulanmıştır. Veriler, SPSS 11.00 paket programı ile 0,05 anlamlılık düzeyinde TekYönlü Varyans Analizi ve Scheffe Testi uygulanarak değerlendirilmiştir. Çalışmabaşında, uygulanan anketlerde deney ve kontrol guruplarında bulunan öğrencilerarasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı belirlenmiştir. Çalışmasonunda; deney gurubunda bulunan öğrencilerin, üniteye yönelik olan tutumlarınınkontrol guruplarından birinde daha yüksek olduğu halde diğerinde anlamlı bir farkolmadığı, kazanımları elde etme ve kalıcılık düzeylerinin ise her iki kontrol gurubunagöre yüksek olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada Öğrenci Kitabı, Öğrenci ÇalışmaSoruları ve Öğretmen Rehberinden oluşan ünite tasarımının, hedeflere ulaşmada veöğrenilenlerin kalıcılığında gerek öğrenci ve gerekse öğretmenler bakımından daha önceuygulanmakta olan programa göre daha başarılı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINSTRUCTIONAL DES GN OF A TRAVEL TO INNER STRUCTURE OFMATTER UNITS? AT SCIENCE COURSE IN PRIMARY EDUCATIONZehra ÖZD LEK(Phd Thesis)In the present study, the level of the students? unit achievement between theinstructional design for Primary School 7th grade Science Course and the application of2000 Science Curriculum of the same unit, and whether there was a difference betweentheir attitudes towards the unit and the retention levels of the achievement weredetermined. In the study, A survey and a pre-test and post-test with control groupexperimental design were used together in 2004-2005 school year. Method-Materialsand Evaluation questionnaire related with the unit in current curriculum wasadministered to 130 Science teachers in order to get their views and suggestions. Thus,Student Book, Student Practice Questions and Unit design comprised by Teacher Guidewere prepared. In teaching the subject to the experiment groups; Multiple IntelligenceTheory, Constructivist Approach, Analogies, Science Process Skills and Concept Mapswere used. Teaching was provided by a researcher to the experiment group and the firstcontrol group, by the Science teacher of the school to another control group, and by theother Science teacher of the school to another experiment group. At the beginning of thestudy, proficiency level test, Science Attitude Scale and Multiple Intelligence FieldsDetermination Scale and at the end of the study Achievement DeterminationQuestionnaire, Unit Attitude Scale and Achievement Determination Retention LevelQuestionnaire were applied to the students in the experiment and control groups. Thedata were analyzed by using One-Way Analysis of Variance and Scheffe Test with SPSS11.00 program at 0,05 significant level. Considering the questionnaires administered atthe beginning of the study, it was found out that there was no statistically significantdifference between the students of the experiment and control groups. At the end of thestudy, it was seen that while the attitudes of the students towards the unit in theexperiment group were higher than the attitudes of the students in one of the controlgroups there was no significant difference for another control group, but their levels ofachievement and retention were higher than both control groups. In the study, It wasrevealed that Student Book, Student Practice Questions and Unit design comprised byTeacher Guide were more successful not only for students but also for teachers than theprevious program in reaching the objectives and retention of the subjects learnt.