Devletin uluslararası sorumluluğunun doğması
The conditions of state responsibility in international law
- Tez No: 189480
- Danışmanlar: PROF.DR. MELDA SUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Devletin Sorumluluğu, Bir Uluslararası Yükümlülüğünİhlali, Devlete İsnad Edilebilme, Zarar, Kusur, State Responsibility, A Breach of An International Obligation, Attributable to the State, Damage/Injury, Fault
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 325
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziDevletin Uluslararası Sorumluluğunun DoğmasıAli BALDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüKamu Hukuku Anabilim DalıSorumluluk, hukukun her alanında düzenlenen hak ve özgürlükleringüvencesi niteliğindedir. Haklar ve özgürlükler bir hukuk düzeninin diğerkişileri için yükümlülükler getirir ve bu yükümlülüklerin ihlali sorumluluğa yolaçabilir. Uluslararası hukukta da, uluslararası hukukun kişiliği tartışmasızsüjeleri devletler ve uluslararası örgütler haklara sahiptir ve buna karşılıkyükümlülükler üstlenmiştir.Devletin her uluslararası hukuka aykırı fiili bu devletin sorumluluğunugerektirir. Hareket veya ihmalden oluşan davranışın, uluslararası hukuktadevlete isnad edilebilmesi ve bu devletin bir uluslararası yükümlülüğününihlalini teşkil etmesi durumunda, devletin uluslararası hukuka aykırı fiilbulunmaktadır. Bir devletin fiilinin uluslararası hukuka aykırı olaraknitelendirilmesi uluslararası hukuka göre takdir edilir. Bu ilkeler çalışmakonumuz olan devletin sorumluluğu hukukunun en temel ilkeleridir.Devletin sorumluluğunun kodifiye edilmesi için Milletler Cemiyetibünyesinde, çeşitli uluslararası örgüt ve derneklerde, bazı uzman kişilertarafından ve son olarak da BM Genel Kurulunun yardımcı organı olanUluslararası Hukuk Komisyonunda çalışmalar yapılmıştır. Komisyon 2001'debir Tasarı ve Yorum Belgesi hazırlayarak çalışmasını tamamlamıştır. Biz deçalışmamızda bu Tasarı hükümlerine ve Yorum Belgesindeki açıklamalarasıkça yer vereceğiz. Bunun dışında, uluslararası hukuktaki gelişimi de görmekaçısından Komisyonun Tasarıya son hâlini vermeden önceki çalışmalarına,öğretideki görüşlere ve çeşitli uluslararası yargı ve hakemlik kararlarına yervereceğiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisThe Conditions of State Responsibility in International LawAli BALDokuz Eylul UniversityInstitute of Social SciencesDepartment of Public LawResponsibility constitutes a guarantee of rights and freedoms in everyfield of law. Rights and freedoms bring obligations for other subjects of the lawsystem and breach of these obligations give rise to responsibility. Ininternational law, states and international organizations, which are indisputablesubjects of international law, have rights and also undertake obligations.Every internationally wrongful act of a state entails the internationalresponsibility of that state. There is an internationally wrongful act of a statewhen conduct consisting of an action or omission is attributable to the stateunder international law and constitutes a breach of an international obligationof the state. The characterization of an act of a state as internationally wrongfulis governed by international law. These rules, which are the subject of ourstudy, are fundamental principles of state responsibility law is our subject.There has been a considerable works for the codification of stateresponsibility by several international organizations, associations, experts,under the structure of League of Nations and finally International LawComission, which is a subsidiary organ of the United Nations. The Comissionhas completed it?s work by preparing a draft and a commentary document.Articles of the draft code and the commentary document will be frequentlymentioned in our study. In order to present the development of internationallaw, preparatory works of the draft code, doctrine, several arbitrary andinternational court decisions will also be mentioned.