Üniversite öğrencilerinin ısı ve sıcaklık konusundaki kavram yanılgıları ile motivasyon ve bilişsel stilleri arasındaki ilişki
The relationships between cognitive styles and motivations styles in misconceptions of heat and temperature
  1. Tez No: 189594
  2. Yazar: EMEL ONGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ATEŞ, YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM BİLGİN, YRD. DOÇ. DR. ERDAT ÇATALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram, Kavram Yanılgısı, Isı, Sıcaklık, Bilişsel Stil, Alan Bağımlı/ Alan Bağımsız Bilişsel Stil, Motivasyon Stili, Concept, Concept Misconception, Heat, Temperature, Cognitive style, Field- dependent / Field-independent Cognitive Style, Motivation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada, öğrencilerin ısı ve sıcaklık konusundaki kavramyanılgıları ile bilişsel ve motivasyon stilleri arasındaki ilişki incelenmiştir.Çalışmaya Abant zzet Baysal Üniversitesi Fen Bilgisi ÖğretmenliğiAna Bilim Dalının 2. ve 3. sınıflarında okuyan toplam 104 öğrenci katılmıştır.2005-2006 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde öğrencilerin ısı ve sıcaklıkkonusundaki kavram yanılgılarını belirlemek için Isı ve Sıcaklık Kavram Testi(ISKT) uygulanmıştır. Daha sonra öğrencilerin bilişsel ve motivasyonstillerini belirlemek için Saklı Figürler Testi (SFT) ve Motivasyon StilleriTesti (MST) uygulanmıştır. Bu çalışmada elde edilen veriler analizedildiğinde şu sonuçlar ortaya çıkmıştır:Araştırmada, öğrencilerin ısı ve sıcaklık konularında kavram•yanılgılarının olduğu görülmüştür.Farklı motivasyon stiline sahip öğrencilerin ISKT ile ölçülen on beşâ€¢kavram yanılgısı ile motivasyon stilleri arasında istatistiksel olarakanlamlı bir farkın olmadığı görülmüştür.Alan bağımlı ve alan bağımsız bilişsel stiline sahip öğrencilerin ISKT ile•ölçülen on beş kavram yanılgısından sadece iki tanesinde (alüminyummaddeler cisimleri soğuk tutmak için kullanılan en iyi maddelerdir,ısıtılan maddeler arasında ısı maddenin büyüklüğüne bağlıdır) alanbağımsızlar lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olduğugörülmüştür.Sonuç olarak bu çalışmada elde edilen bulgular ışığında, bilişselstillerden alan bağımlı / alan bağımsız bilişsel stillerin ve motivasyonstillerinin öğrencilerin ısı ve sıcaklık konusundaki kavram yanılgılarına etkisieleştirel bir bakış açısıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the effects of students cognitive styles and motivationstyles about the misconception of heat and temperature were examined.Participants were 104 students (male=60, female=44) from Abant zzet BaysalUniversity in Bolu. A test, called Heat and Temperature Concept Test(HTCT), was applied to determine students?s misconceptions about Heat andTemperature. Also The Group Embedded Figures Test (GEFT) andMotivational Styles Test (MST) were applied to determine student?s;Cognitive and Motivational Styles, respectivelly. When data which is obtainedin this study is analyzed, as follows results were found:In searching, it was observed that there were misconception about heat•and temperature which was determined with multiple choice test.It was determined that there was not a statistically significant correlation•between student?s motivation styles and misconceptions about heat andtemperature.It was determined that there was a statistically significant correlation•between student?s cognitive styles and there out of fifteen misconceptionson the subjects of heat and temperature. The number of field dependentstudent?s who has misconception on the subject was more than thenumber of field ındependent student?s on the three misconceptions.According to these findings,?cognitive styles field-dependent and field-independent, motivation style? the effect of misconception about heat andtemperature were critically examined.