SA 8000 sosyal sorumluluk standardının örgütsel bağlılık ve iş doyumuna olan etkileri
The effects of SA 8000 social accountability standard on organizational commitment and job satisfaction
- Tez No: 189923
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZKAN TÜTÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, İşletme, Statistics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Sorumluluk, Örgütsel Bağlılık, İş doyumu, Social Accountability, Organizational Commitment, Job Satisfaction
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Sosyal sorumluluk kavramı işgörenlerin işletmelerde esas kaynak olarakalgılanmaya başlanmasından sonra önem kazanmıştır. Ayrıca üçüncü dünyaülkelerindeki işgörenlere kötü davranıldığının ortaya çıkması, bu durumun birçoksivil toplum kuruluşu tarafından protesto edilmesi, müşterilerin tüketimtutumlarını değiştirerek sosyal sorumluluklarının bilincinde olan üreticileriseçmeye başlaması ve tasarruf sahiplerinin yatırımı kararı verirken adayişletmelerin sosyal sorumluluklarına uygun faaliyet gösterip göstermedikleriniincelemeleri, işletmelerin bu konuya daha fazla önem vermelerine nedenolmuştur.Dünyadaki işletmelerin faaliyet gösterdikleri alanlarda ki kültürel ya dagelişme düzeyindeki farklılıklar işletmelerin sosyal sorumluluk ile ilgili olarakgerçekleştirdikleri faaliyetleri farklılaştırmaktadır. Bu ve yukarıda sayılan sebeplersosyal sorumluluk konusu ile ilgili standartlar oluşturulmasına neden olmuştur.Sosyal sorumluluk standartları arasında en çok uygulananı ve kabul göreni, ISO9000 ve ISO 14000 serileri örnek alınarak hazırlanan SA 8000 Sosyal SorumlulukStandardı'dır.Bu çalışma SA 8000 Sosyal Sorumluluk Standardı'nın örgütsel bağlılık veiş doyumuna olan etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Birincibölümde sosyal sorumluluk kavramı tarihsel gelişimi ve sosyal sorumlulukanlayışı ile ilgili dünyadaki gelişmeler incelenmiştir.İkinci bölümde örgütsel bağlılık ve iş doyumu konuları ile ilgili bilgiverilmiştir. Üçüncü bölümde ise SA 8000, örgütsel bağlılık ve iş doyumu ile ilgiliolarak hazırlanan anketin uygulanması ile elde edilen verilerin analiz vedeğerlendirmeleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Social accountability is attached importance after workers being perceivedthe most important resource of organizations. Furthermore, bad workingconditions in non developped counutries are protested, customers changed theirways of consuming by demanding that producers become socially responsibleand stakeholders started to seek social responsible companies to invest in. Dueto this resaon organizations started to take heed of social accountability.Social accountability activities of organizations are differed from eachother because of the cultural and contents differences. This and other resonswhich are explained above effect the formation of standards about socialaccountability. Among these standards, SA 8000, which was designed by takingISO 9000 and ISO 14000 as models, is quite widely spread as the firstinternational measurable benchmarking applying to workplace practices.This study is made to expose the effect of social accountability onorganizational commitment and job satisfaction. In first saction, there isinformation about social accountability?s historical progress and comprehensionabout social accountability in worldwide.Second section of this study is reserved for information of organizationalcommitment and job satisfaction. Datas which are obtained by applicating thequestionnaire, which is relevant to SA 8000, organizational commitment and jobsatisfaction, and their evaluations takes place in third section.