The integration of the Istanbul Stock Exchange (ISE) to the European Union stock markets
İMKB'nin Avrupa Birliği hisse senedi piyasalarına entegrasyonu
- Tez No: 189938
- Danışmanlar: DOÇ.DR. PINAR EVRİM MANDACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Eşbütünleşme, Uluslararası Çeşitlendirme, Hisse Senedi Piyasaları, International Diversification, Stock Markets
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Uluslararası piyasaların entegrasyonu finans literatüründe çok popülerbir konudur. Bu çalışmanın amacı Avrupa Birliği'ne aday olma potansiyelitaşıyan ülke olarak Türkiye'nin hisse senedi piyasasının, AB hisse senedipiyasalarına entegre olup olmadıgını belirlemektir.Çalışmada Türk hisse senedi piyasası ve AB hisse senedi piyasalarıarasındaki uzun dönemli eşbütünleşmeyi ölçmede Engle-Grangereşbütünleşme testi kullanılmıştır. Çalışmada ele alınan örneklem grubugelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Buradaamaç, Türk Hisse Senedi Piyasasının AB'deki gelişmiş ülkelerle mi ya dagelişmekte olan ülkelerle mi daha fazla entegre olduğunu saptayabilmektir.Çalışmada kullanılan veriler AB'deki gelişmiş ülkelerin ve İMKB'nin 1988-2006 ve gelişmekte olan piyasaların 1994-2006 dönemine ait aylık hisse senedifiyat endeksleridir.Çalışmadan İMKB ile AB'nin hem gelişmiş hem de gelişmekte olanpiyasaları arasında uzun dönemde eşbütünleşme olduğu sonucuna varılmıştır.Türk Hisse Senedi piyasası ile çalışmada ele alınan ülkeler arasındakieşbütünleşmenin varlığı, AB yatırımcılarının Türk hisse senetleriniportföylerine katmaları ile yapacakları uluslararası çeşitlendirmedensağlayacağı faydayı kısıtlamaktadır. Aynı zamanda, çalışmada kukla değişkenkullanılarak eşbütünleşmenin Gümrük Birliği sürecinden sonra artıpartmadığı test edilmeye çalışılmıştır. Sonuçlar, bize Gümrük Birliği'ndensonra AB'nin gelişmiş piyasaları arasında yer alan Avusturya piyasası veMacaristan haricindeki Doğu Avrupa gelişmekte olan piyalasaları ileeşbütünleşmenin arttığını göstermektedir. Piyasalar arasındaki kısa dönemliilişkileri analiz etmede kullanılan Hata Düzeltme Modeli sonucunda gelişmişpiyasalarında her ay %7, gelişmekte olan piyalasalarında %8 oranındadengesizlik durumu düzeltildiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The issue of international market integration has been very popularin the finance literature. The aim of this study is to investigate whether theTurkish stock market is integrated or not with the European Union stockmarkets as a potential candidate for entering the EU.I use Engle-Granger co-integration test to investigate long-run co-integration relations between the Turkish stock market and the EuropeanUnion stock markets. I divide the sample into developed and emergingmarkets in order to assess whether the Turkish stock market is integratedmore with the developed or with the emerging markets of the EuropeanUnion, or both. The data used are monthly stock price indices from 1988through 2006 for developed markets of the EU and from 1994 through 2006for emerging markets of the EU.The results indicate the presence of long-run co-movements for allthe markets, both the developed and emerging, i.e., there is co-integrationbetween the Turkish stock market and the EU stock markets indicatinglimited benefits for portfolio diversification for the European Unioninvestors in the Turkish stock market. Also, using a dummy variable Iexamine whether integration between the ISE and the EU markets increasedor decreased during the post-Customs Union period. The results showincreasing co-integration only with the Austrian market among thedeveloped markets of the EU and with the Eastern European markets exceptHungary, integration with all the other markets decreased after the passageto the CU. The analysis of short-run relations between the markets usingError Correction Model shows that in average 7 percent of disequilibrium iscorrected each month in the developed markets and 8 percent ofdisequilibrium is corrected each month in the emerging markets.