Organizational citizenship behaviour and organizational justice
Örgütsel vatandaşlık ve örgütsel adalet
  1. Tez No: 190147
  2. Yazar: İLKER ATALAY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEMİL YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim yönetimi, örgütsel vatandaşlık, örgütsel adalet, fırsatsunma, takdir etme, Educatıonal Administration, Organizational Citizenship Behaviour, Organizational Justice, Empowerment, Recognition
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Çalışmada örgütsel vatandaşlık ve örgütsel adalet arasındaki ilişkilerincelenmektedir. Örgütsel adalet ve vatandaşlık davranışları arasındaki ilişki; idaredenmemnuniyet, öz yeterlilik, takdir edilme ve fırsat tanınma gibi kişi performansına etkiedebilecek değişkenlerin etkileri devre dışı bırakılarak incelenmiştir. Örgütselvatandaşlık davranışını açıklayan 4 model incelenmiştir. Vatandaşlık davranışınıaçıklamada ?Path Analizi? teknikleri kullanılmıştır. Örgütsel adaletin vatandaşlıkdavranışı üzerinde doğrudan bir ilişkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Kişilereçalışma ortam ve fırsatı tanımanın, takdir etmenin, kişinin özyeterlik algılamalarının, vekıdemlerinin vatandaşlık davranışı üzerinde doğrudan etkisinin olduğudüşünülmektedir. Sonuçlara göre, etkileşimdeki adalet prosedürdeki ve dağıtımdakiadaletten daha önemlidir. Öğretmenler prosedürdeki ve dağıtımdaki adalet eksikliğinenazaran, etkileşimdeki adalet yokluğundan daha fazla etkilenmektedirler. Eğer etkileşimadaleti mevcut ise dağıtım ve prosedür adaleti yokluğu durumunda bile, öğretmenlerörgütsel vatandaşlık davranışı gösterebilmektedirler. Bundan sonraki çalışmalar kişiseldeğişkenlerin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisini inceleyebilirler. Öylegörülüyor ki, örgütsel koşullar pek uygun olmasa da öğretmenler örgütsel vatandaşlıkdavranışı gösterebilir.
Özet (Çeviri)
The study examines the relationships between organizatıonal citizenshipbehaviour and organizational justice. The relationship between OCB and organizationaljustice is examined while some other factors such as satisfaction with administration,recognition, empowerment, and self efficacy were taken into account. Four modelsexplaining the OCB were drawn. Path analyse were utilized to explain OCB. It is foundthat organizational justice did not have direct effect on OCB. Empowerment,recognition, self-efficacy and years of experience in the job have direct effect on OCB.Results show that justice in interactions is more important than justice in prosedural andjustice in important. Teachers are more likely to be influenced from the lack of justice ininteractions then lack of justice in Procedural and distribution. Teachers still engage inOCB in the absence of distribution justice and prosedural justice if there is justiceinteractions. Futher studies can investigate effect of personal variables on OCB. Itseems that teachers may show OCB eventhough organizational stuatiens are not veryfavorable.