İş başarımını etkileyen örgütsel stres kaynakları ve bir araştırma
Organizational stress factors that affects performance and a study
  1. Tez No: 190152
  2. Yazar: BAYRAM SIZAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LÜTFİYE ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, Kaygı, Depresyon, Örgütsel Stres, Strese GösterilenTepkiler, Örgütsel Stres Kaynakları, Stresle Başa Çıkma, Muharebe Stresi, Stress, anxiety, depression, organizational stress, anger, coping withstress, organizational stress factors, military stress
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu çalışmada örgütsel stres kaynakları, bu stres kaynaklarının oluşmasına ait altsorunların neler olduğu ve bu sorunların çözümüne yönelik ne gibi uygulamalar yapılabileceğiaraştırılmıştır. Ayrıca bu söz edilen konuların bazı örgütsel, bireysel demografik değişkenlerleve iş başarımı ile ilişkileri de incelenmiştir. Araştırmanın yazın taraması bölümünde stres,örgütsel stres, strese gösterilen tepkiler ve stresle başa çıkma kavramları anlatılmıştır.Uygulama kısmında ise 168 kişiden toplanan verilerle yapılan analizler yazınlabağlantılı olarak tartışılmıştır. Araştırma soru kâğıtları ile katılımcılara örgütsel streskaynakları ve çalışanın iş başarımına ilişkin kanılarımıza katılma düzeyleri sorulmuştur.Araştırma soru kâğıdını yanıtlayanlar genel olarak kanılara % 80 düzeyinde katılmışlardır.Elde edilen sonuçlara göre çalışanların örgütsel stres düzeyleri ile iş başarımları arasındadoğrudan bir ilişki bulunmuştur. Örgütsel stresin artması çalışanların iş başarımlarınıdüşürmektedir.Mesleki kıdem ile örgütsel stres kaynaklarına ilişkin sorunlar arasında çaprazkarşılaştırma yapıldığında mesleki kıdemi yüksek olanların sorunlara ve çözüm önerilerinebakış açıları ile mesleki kıdemi düşük olanların sorunlara ve çözüm önerilerine bakış açılarıarasında önemli farklar gözlenmiştir.Yükselme olanakları, kararlara katılamama, maaşların düşük olduğu algılaması gibibazı konularda kanılara katılma düzeyleri subay, astsubay ve uzman çavuşlarda farklılık arzetmektedir. Ayrıca kurum içinde çalışılan bölüm ile örgütsel stres kaynaklarını algılamadüzeyi arasında farklılıklar gözlenmiştir. Bu araştırma sonuçları, çizelgeler ve çizimler ilesunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is learning organizational stress factors, the reasons thatcause these factors and strategies to cope with organizational stress factors. And also we lookfor relationship between performance and organizational stress.In the literature review section, we mentioned about stress, organizational stress, andcoping with stress. In the application section, results of a questionnaire which was conductedon 168 personnel were discussed in the light of relevant literature.According to the results, we found that organizational stress play important roles onperformance of employees. People, who are working with low performance, perceive morestress at work and explain more stress symptoms than who works with high performance.According to the results of the study, people who take part in query accept our notion80 percent. We also found that ways of coping had a great deal of importance in stressexperience.Relationships between job experience and perceived job stress had changed accordingto the experience levels. Mid-experienced personnel perceived more stress than lowexperienced ones. And the most experienced personnel, perceived less stress than mid-experienced personnel. But the stress scores of the most experienced people were not as lowas the scores of low experienced people. The other demographic variables had no relationshipwith perceived job stress. In the case of stress symptoms, educational level had an importance.Personnel, whose educational level was higher, had less stress symptoms.These results were discussed in the light of the relevant literature and somesuggestions were made about stress management.