Türkiye'deki Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı Müzik Teorisi ve İşitme Eğitimi dersinde okutulan solfej kitaplarının müzik eğitimine uygunluğu açısından incelenmesi
The feasibility of the books used in the cours music theory and ear training education at the university's fine arts education department music education branch in Turkey
  1. Tez No: 190389
  2. Yazar: HİKMET İLKAY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. SADIK ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Teorisi ve İşitme Eğitimi, Solfej, Solfej Kitapları, Music Theory and Ear Training, Solfege, Solfege Books
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırma, Müzik Teorisi ve İşitme Eğitimi dersinde kullanılan kitaplarınsaptanması ve bu kitapların müzik eğitimine uygunluğunun değerlendirilmesi amacıile hazırlanmış bir çalışmadır.Araştırma, betimsel bir araştırma olup kaynak tarama, istatistik çözümlemeve karşılaştırma yöntemleri ile hazırlanmıştır. Araştırmada Müzik Eğitimi AnabilimDalında görevli olan öğretim görevlilerinin görüşleri alınarak Müzik Teorisi veİşitme Eğitimi'nde kullanılan solfej kitapları saptanmış ve bu kitapların teknikanalizi yapılarak istatistiksel sonuçlara ulaşılmıştır. Bu sonuçlar tablolar halindegösterilerek ifade edilmiştir. Elde edilen verilerin çözümlenmesi sonucunda ortayaçıkan bulgular değerlendirilerek, yorumlarla birlikte sonuçlar ışığında çözümönerileri geliştirmiştir.Araştırma sonuçları doğrultusunda, Müzik Teorisi ve İşitme Eğitimi dersindekullanılan solfej kitaplarının, Türkiye'deki Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar EğitimiBölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı Müzik Teorisi ve İşitme Eğitimidersinde okutulan solfej kitaplarının müzik eğitimine büyük ölçüde uygun olduğusaptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the books used in the courseentitled ?Music Theory and Ear Training Education? , to evalute their feasibility formusic education, and to make contributions to the books written for coursementioned.This study falls into descriptive resarch cathegory. The method used werestatistical analysis and corelation. In the study, the books used Music Theory and EarTraining courses were determined by asking the faculty staff teaching the course.The results were shown in tables. Next, the data was evoluated, and in the light of theresults, some suggestions were made.The results of the study showed that the solfege boks used in Music Theoryand Ear Training Education at Education Faculties Fine Arts Departments MusicEducation Branches in Turkey were feasible for music education at a satisfactorylevel.