Elektronik posta ile pazarlamada reklam ve etkisinin ölçülmesi
Advertisement via direct e-mail marketing and its efficiency
- Tez No: 190852
- Danışmanlar: PROF.DR. İRFAN SÜER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Reklamcılık, İşletme, Science and Technology, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Posta ile Pazarlama, EPP, nternetPazarlama, Pilot Uygulama, Boylamsal Analiz, AIDA modeli, E-mail Marketing, Internet Marketing, Pilot Research, LongitudinalAnalyses, AIDA Model
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Kısaca, EPP olarak ifade edilen, elektronik posta ile pazarlama;elektronik posta sisteminin diğer nternet araçları ile bir bütün olarak yürütülen,müşterinin izni ve kontrolünde olan, işletme tarafından geri dönüşleri ölçülebilenve aşamalardan meydana gelen bir pazarlama sürecidir. Araştırmamızda, bukavram üzerine geliştirilen modelin etkinliğinin ölçülmesi amaçlanmıştır.Boylamsal analiz modelinden yararlanılan tezin uygulama bölümü, alanaraştırması ve pilot çalışmadan meydana gelmektedir. Özetle, tezimizin literatürbilgilerinden yaralanılarak alan araştırması yapılmış, alan araştırmasından eldeedilen sonuçlarla da pilot uygulama gerçekleştirilmiş ve nihayetinde de testedilmiştir. Doğal olarak, uygulamanın bu çerçevede, başarıya ulaşabilmesi içinEPP anlayışına uygun Web sayfası (www.eppsel.com) ve EPP yazılımıgeliştirilmiştir. Araştırmanın evreni, Ülke genelindeki 84.740 akademikpersonelden meydana gelmektedir. Alan araştırması için likert ve semantikfarklılıklar ölçeğinin kullanıldığı anket formu, deneklere gönderilmiş ve örneklembüyüklüğü için yeterli olan 3.032 adet geri dönüşüm sağlanmıştır. Hipoteztestlerimizde, veri yapılarına uygun olarak, frekans dağılımları, faktör analizi, ki-kare ve Anova analizleri ile Pearson korelasyon analizinden yararlanılmıştır.Çalışmamızda tüketici etkileme süreci modellerinin temel taşlarınıoluşturan AIDA modeli örnek alınarak EPP'ye uyarlanmıştır. Bu yaklaşımçerçevesinde, EPP'de tüketici etkileme süreci üç aşamadan meydanagelmektedir. Bu aşamalardan ilki, bilgi içerikli mesajların kullanıldığı bilişsellikaşamasıdır. kincisi, etkileme aşamasıdır. Bu aşamada ise bilgi ve reklamiçerikli mesajlardan yararlanılmaktadır. Modelimizin son aşamasında, reklamiçerikli mesajların ön planda olduğu davranış aşaması yer almaktadır. Sonuçolarak, geliştirilen modelimiz, hipotezlerle test edilerek ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
E-mail Marketing (EPP) is a process, which consists of stages and performedunder the control and permission of consumers, executed with integrated Internet tools,and produces measurable response rates.Research chapter is composed by field research and pilot research that islongitudinal analyses in nature. Based on the relevant literature, field research hadbeen conducted which was followed by pilot research and finally findings wereanalyzed. In order to complete the research within EPP framework a web page(www.eppsel.com) and EPP software have been developed.A questionnaire which mainly includes likert scale and semantic differencesscale were utilized. 84.740 academic staff of Turkey constitutes the census of thisresearch. The questionnaires were e-mailed to the sample elements and 3.032 repliesreceived. In accordance with the data structure, frequencies, factor analysis, chi-square, Anova and Pearson correlation analyses were conducted as statisticalanalyses.Based on the AIDA model, which is interested in consumer affecting process, anew affecting framework is developed in relation to EPP. This new framework consistsof three main stages. First stage is cognitive stage that advertising message conveysinformation. Second stage is affecting stage in which the message contains bothinformation and advertising. Third stage is behavioral stage, which highlightsadvertising content of the message.