Sosyolojik bakış açısıyla yolsuzluk olgusu
The Corruption phenomenon in a sociological point of view
- Tez No: 190909
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SUNA BAŞAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yolsuzluk, Saydamlık, Medya, Banka, Suç, Corruption, Transparency, Media, Bank, Crime
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
ÖZETBu çalışmada Türkiye'de yaşanan yolsuzluk olgusunun ne olduğu, nasıl birtarihi seyir gösterdiği sosyolojik bir bakış açısıyla ele alınmıştır. bir suç türü olanyolsuzluk suç sosyolojisi kapsamında açıklanmış, yolsuzluk olgusunu ortaya çıkarannedenler belirtilmiştir.Bu çalışmanın amacı; sosyolojik teoriler ve olgulardan hareketle bir suç türüolan yolsuzluğun açıklanması ve olgunun Türkiye'deki boyutunun tasviri ve olanıntespitidir.Bu çalışmada yöntem olarak söylem analizinin bir türü olan nicel analizkullanılmıştır. 2005 yılı tirajları dikkate alınarak ilk üç medya gurubunun birergazetesinin yolsuzluğu hangi sıklıkla sayfalarında haber yaptıkları tespit edilerekgenel olarak medyanın yolsuzluk olgusuna suçuna bakış açısı analiz edilmeyeçalışılmıştır.Yolsuzlukla mücadelenin iktidarlara karşı yapıldığı ve bu mücadelede özgürbasın örgütlenmesine çok önemli görevler düştüğü ön kabulünden hareketleTürkiye'de medyanın yolsuzlukların üzerine gitmekte yetersiz kalmasının yolsuzluğunönlenememesinin sebeplerinden biri olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this study, the phenomenon of corruption and its historical transformation isinvestigated from a sociological point of view. The corruption which is a criminalactivity is commented under the frame of criminal sociology and the main causes ofcriminal activities have been emphasized.The aim of the study is to explain the crime of corruption in grounds ofsociological theories and phenomena and to explain the dimensions of corruption inTurkey.In the study the quantitative analysis which is a kind of discourse analysis, isused as a method of research. The research is intensified on the media. The threemost circulating papers from three main media groups have taken into considerationbecause of their circulation rates. It is aimed to investigate the attitude of the mediaas a whole towards corruption matters by evaluating the frequency of articles andnews concerning corruption crimes.Acknowledging that the challenge against corruption is made to thegovernments by a free media organization, it is concluded that the deficiency of theTurkish media in challenging corruption is one of the most important reasons why thecorruption in Turkey is can not be prevented.