Oküler toxoplasmosis ön tanılı hastalarda gözyaşı ve serumda toxoplasma antijen ve antikorlarının araştırılması
Investigation of toxoplasma antigen and antibodies in serum and tear smples of patients with suspected ocular toxoplasmosis
  1. Tez No: 192218
  2. Yazar: OZAN YAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SÜLEYMAN YAZAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: ELISA, gözyaşı, oküler toxoplasmosis, T.gondii2.7, ELISA, tear, ocular toxoplasmosis, T.gondii3.1. GİRİŞ VE AMAÇToxoplasmosis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Toxoplasmosis, immün sağlıklı insanlarda, fokal nekrotizan retinitinen sık sebebidir. Hastaların bazılarında orta dereceli bir enflamasyon görülürken,bazılarında ise şiddetli üveite bağlı görme kaybı oluşabilir. Bu yüzden hastalığıntanısının erken dönemde konulup, spesifik tedaviye başlanması gerekmektedir.Hastalığın tanısı klinik bulgulara dayanarak konulabilse de, özellikle lezyonlarınatipik olduğu durumlarda laboratuar tanı ile doğrulama gerekmektedir. Göz, kapalıbir sistem yapısında olduğu için lokal inokülasyon olmadıkça sistemik bir hastalıkolan toxoplasmosis tanısında serolojinin yeri inkar edilemez. Şüpheli durumlardatanı amacıyla lokal antikor aranmasının veya göz içi sıvılarında PCR yapılmasınınyararlı olacağı savunulmaktadır. Ancak bu gibi durumlarda, konuyla uğraşanoftalmologların, tipik Toxoplasma korioretiniti düşündükleri hastalara genellikleampirik anti-Toxoplasma tedavisi uygulamayı tercih ettikleri, oküler parasentez gibiinvaziv yöntemleri olası riskleri dolayısıyla seyrek olarak kullandıklarıbilinmektedir. Fakat, bu tip olgularda destekleyici tanı yöntemlerinin gerektiğiortaya çıkmaktadır. Bu çalışmadaki amacımız, oküler toxoplasmosis ön tanılıhastalarda, serumda T.gondii antikorlarının araştırılmasının yanında, gözyaşındaantikor ve antijenlerini araştırıp, bunların hastalığın tanısındaki değerleri üzerindedurmaktır.Gereç ve yöntem: Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Hastanesi GözHastalıkları Anabilim Dalı'na başvurup oküler toxoplasmosis ön tanısı konulan 45hastadan ve kontrol grubu olarak göz bulguları bulunmayan 20 gönüllüden alınangözyaşı ve serum örneği çalışmaya alındı. Hasta ve kontrol grubundan alınangözyaşı ve serum örneklerinin her birinde ELISA ile anti-T.gondii IgG, IgM ve IgAaraştırıldı. Anti-T.gondii IgG pozitif bulunan serum örneklerinde IgG aviditesinibelirlemek üzere Toxoplasma ELISA IgG avidite testi uygulandı. Ayrıca gözyaşıörneklerinde DFA testi ile T.gondii takizoitleri araştırıldı.Bulgular: Hasta grubuna ait serumların, 31 (%69)'inde anti-T.gondii IgG,1 (%2)'inde IgM ve yine 1 (%2)'inde IgA pozitifliği saptanmıştır. Yine hastagrubunun gözyaşı örneklerinden 2 (%4)'sinde IgG, 1 (%2)'inde IgM, 37(%82)'sinde ise IgA pozitifliği bulunmuştur.66Kontrol grubu serum örneklerinden 7 (%35)'sinde anti-T.gondii IgGpozitifliği saptanırken, IgM ve IgA antikorları örneklerin tümünde negatifbulunmuştur. Aynı grubun gözyaşı örneklerinin sadece 3 (%15)'ünde anti-T.gondiiIgA pozitifliği görülmüş, IgG ve IgM antikorları ise tüm örneklerde negatif olarakdeğerlendirilmiştirHasta grubunda anti-T.gondii IgG'si pozitif belirlenen hastalardanToxoplasma IgG avidite testi ile 1 (%3)'inde düşük, 8 (%26)'inde şüpheli, 22(%71)'sinde de yüksek avidite indeksi sonucu bulunmuştur.Çalışmaya alınan gözyaşı örneklerinden hiçbirisinde DFA ile T.gondiitakizoitleri saptanmamıştır.Sonuç: İmmün sağlıklı bireylerde lokal antikor üretiminin belirlenmesindeiyi sonuçlar verdiği bilinen serolojik yöntemlerin, oküler toxoplasmosisin tanısındaalışılagelmiş ve invaziv olarak elde edilen aköz hümör örneklerinde kullanılmasınınyerine gözyaşı örneklerinde kullanılmasının isabetli olacağı ve ayrıca bu hipotezidestekleyici daha geniş tabanlı çalışmaların yapılmasının yararlı olacağı kanaatinevarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Summary: Toxoplasmosis is the most common cause of focal necrotizingretinitis in immunocompetent humans. Although, moderate inflammation is seen insome of the patients, some of them have lost of visuality due to severe uveitis. It isimportant to define the disease clearly at an early stage to carry on the specifictreatment. Although, it is possible diagnosis of the disease according to the clinicalfindings, it need to be use confirmation with laboratory findings to get a definitediagnose in certain cases such as when the atypical lesions are present. As it isknown, eye is localized in a closed system, therefore, unless except of presency oflocal inoculation, validity of serology could not deny for the diagnosis oftoxoplasmosis. In suspicious cases, it is suggested to investigate the local antibodylevel or performing PCR in eye liquids for the diagnosis of the disease. However, insuch cases, ophthalmologists are generally prefer to use empirical toxoplasmosistreatment in patients with toxoplasmic chorioretinitis instead of invasive techniqueof ocular parasynthesis due to possibility of risk which will be appeared during theapplications. Whereas, it is known that other supported diagnoses methods aredefinitely need to be used in such conditions. In the present study, our aim was toinvestigate the T.gondii antibody levels in sera and in addition, evaluate the antigenand antibody levels in tears of the patients with previous diagnosed as oculartoxoplasmosis and identified the importance of their presency in the diagnosis of thedisease.Materials and Methods: This investigation was carried out on serum andtear samples of 45 patients with ocular toxoplasmosis and 20 healthy voluntarycontrols who were applied Ophthalmology Department of Erciyes UniversityGevher Nesibe Hospital. Anti-T.gondii, IgG, IgM and IgA levels were measured ineach serum and tear samples with ELISA. ELISA IgG avidity test was applied toserum samples of T.gondii IgG positive patients for the investigation of IgG avidity.In addition, T.gondii tachyzoites were identified in both patients and controls? tearsamples using DFA test.Findings: The anti-T.gondii IgG, IgM and IgA were found to be positivein 31(69%), 1(2%) and 1(2%) sera of patients? samples respectively. In addition;IgG, IgM and IgA positivity were found to be in 2(4%), 1(2%) and 37(82%) tearsamples of patients, respectively.68Anti-T.gondii IgG was only found to be positive in 7(35%) sera of controls,IgM and IgA antibodies were found negative in serum sample of all controls. Inaddition, IgA was found to be positive in just 3(15%) tear samples of controlswhereas IgG and IgM antibodies were found to be negative in tear samples of allcontrols.Moreover, IgG avidity test was applied to IgG positive patients and thefallowing values were obtained; 1(3%) low, 8(26%) equivocal range and 22(71%)high avidity index.T.gondii tachyzoites were not found in none of tear samples with DFA.Conclusion: Serologic methods which was known take obtained goodresults for determining local antibody production in immunocompotent individualsmaybe avaible using aqueous humor instead of tears. Furthermore we thought that, itmust be done more detailed studies supporting this hypothesis for the diagnosis ofocular toxoplasmosis.