L-name hipertansif ratlarda lisinoprilin beyinde lipid peroksidasyonu ve antioksidan enzim aktiviteleri üzerine etkisi
Effects of lisinopril on lipid peroxidation and antioxidant enzyme activities in the brain tissues of rats with L-name induced hypertension
- Tez No: 192290
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SÜLEYMAN KUTLUHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: L-NAME (Nε-nitro L-Arjinin Metil Ester), hipertansiyon, lisinopril, oksidatif stres, antioksidan enzimler, L-NAME (Nε-nitro-L-arginine Methyl Ester), hypertension, lisinopril, oxidative stres, antioxidant enzymes
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
71ÖZETL-NAME Hipertansif Ratlarda Lisinoprilin Beyinde Lipid Peroksidasyonu veAntioksidan Enzim Aktiviteleri Üzerine EtkisiHipertansiyon dünya çapında önemli bir sağlık problemini teşkil etmektedirve beyin, kalp ve böbrekler gibi hedef organlar üzerindeki etkileri dolayısıyla,mortalite ve morbidite için ciddi bir risk faktörüdür. Mikrodolaşımdaki yapısaldeğişiklikler, hipertansiyonla hedef organ hasarlanması arasındaki esas bağlantıyıteşkil eder. Oksidatif stres, hedef organ hasarlanmasının patogenezinde anahtar birrole sahip gibi görünmektedir. Hipertansiyon ve onunla ilişkili oksidatif stres, birçoksantral sinir sistemi hastalığının patofizyolojisinde yer almaktadır. AnjiyotensinKonverting Enzim (ACE) inhibitörleri, hipertansiyon tedavisinde kullanılan etkili vegüvenilir ajanlardır. ACE inhibitörlerinin, vasküloprotektif ve antioksidanmekanizmalar aracılığıyla apopitozu önlediği bildirilmiştir.Bu çalışmada, bir ACE inhibitörü olan lisinoprilin L-NAME aracılı hipertansifratların beyinlerindeki oksidatif stres ve antioksidan enzim etkinlikleri üzerindekietkisini araştırmayı amaçladık.Sprague-Dawley cinsi, sekiz haftalık ve ağırlıkları 190-220 gram arası gelen32 adet sıçan, bu çalışmaya dahil edildi ve dört eşit gruba ayrıldı: 1) Kontrol grubu,2) L-NAME verilen grup (75mg/kg/gün) 3) L-NAME ve Lisinopril verilen grup ve4) Lisinopril verilen grup (10mg/kg/gün). İlaçlar içme suyu ile verildi. Deneysüresince ratların 1. haftada, 3. haftada ve 6.haftada â³tail-cuffâ³ metoduylakuyruklarından sistolik kan basınçları ölçüldü. Uygulama 6 hafta devam etti vedeney dekapitasyonla sonlandırıldı. Biyokimyasal analizde, beyin dokusundakiMDA, SOD, GSH-Px ve CAT düzeyleri ölçüldü.L-NAME verilen grupta, MDA, SOD ve CAT etkinlik seviyeleri kontolgrubuna göre belirgin derecede yüksekti (p < 0.05). L-NAME ve lisinoprilin birarada verildiği grupta, GSH-Px ve SOD seviyeleri kontrol grubundakilere göre dahayüksekti (p < 0.05). Fakat, sadece lisinopril verilen grupla kontrol grubu arasındaherhangi bir farklılık yoktu (p > 0.05).Daha önce yapılan çalışmalarda, hipertansiyonun da merkezi sinir sistemindeoksidatif strese yol açabileceği ve ACE inhibitörlerinin bu çerçevede lokal birantioksidatif etkiye sahip oldukları bildirilmiştir. Bu çalışmamızdan elde ettiğimizveriler, lisinoprilin hipertansiyonun beyin dokusunda yol açabileceği oksidatifhasarlanma etkisini önleyebileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
72SUMMARYEffects of Lisinopril on Lipid Peroxidation and Antioxidant Enzyme Activitiesin the Brain Tissues of Rats With L-NAME Induced HypertensionHypertension constitutes an important health problem worldwide and it is amajor risk factor for mortality and morbidity because of its effects on target organslike the brain, heart, and kidney. Structural alterations in the microcirculation form amajor link between hypertension and target organ damage. It seems that oxidativestress has a key role in the pathogenesis of target organ damage. Hypertension andrelated oxidative stres are involved in the pathogenesis of many central nervoussystem (CNS) diseases. Angiotensin Converting Enzymes (ACE) inhibitors areeffective and reliable agents, which are used in hypertension treatment. It has beenreported that ACE inhibitors could prevent apoptosis via vasculoprotective andantioxidant mechanisms.In this study, we aimed to investigate the effects of lisinopril, an ACEinhibitor on oxidative stress and antioxidant enzyme activities in brain tissues ofL-NAME induced hypertensive rats.Thirty two Sprague-Dawley rats, which were eight weeks old and weighingbetween 190-220 grams, were included in this study and divided into four equalgroups: 1) Control group (n=8); 2) L-NAME given group (75 mg/kg/day, n=8); 3) L-NAME plus lisinopril given group (n=8) and 4) only lisinopril given group (10mg/kg/day, n=8). Drugs were given orally via drinking water. Treatments werecontinued for 6 weeks. Systolic blood pressures (SBP) were measured at the first,third and sixth weeks by using tail cuff method. All animals were sacrificed after sixweeks of treatment.In biochemical analysis, MDA, SOD, CAT and GSH-Px activity levels weremeasured from the brain tissue. MDA, SOD and CAT activity levels weresignificantly higher in L-NAME given group, in comparison to the when controlgroup (p < 0.05). In L-NAME plus lisinopril given group, GSH-Px and SOD levelswere higher than the controls (p < 0.05). However, there was no statisticallysignificant difference between the lisinopril given and control groups (p > 0.05).In previous studies, it has been reported that hypertension can also lead tooxidative stress in CNS and ACE inhibitors have a local antioxidative effect in thiscontext. Data from the current study suggests that lisinopril can prevent the oxidativedamage effect of hypertension in brain tissue.