Bengin prostat hiperplazili hastalarda total oksidan ve antioksidan kapasite
The total antioxidative capacity and total oksidant status in benign prostatic hyperplasia71
- Tez No: 193020
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYHAN VERİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Benign prostat hiperplazisi, Prostat stimülasyon ajanış Totaloksidan seviye, Total antioksidant kapasite, Oksidatif stres indeks.i, Benign prostatic hyperplasia, Prostate stimulation agentş Total oksidantstatus, Total anti-oxidative capacity, Oxidative stress index.i
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Reaktif oksijen (ROS) ve Nitrojen türleri (RNS) direk olarak veya mutajeniklezyonlar oluşturarak DNA ya hasar verirler. Dolaşımdaki düşük esansiyelantioksidan seviyelerinin kanserlerle ilişkili olduğu birçok çalışmada kanıtlanmıştır.Mevcut çalışmamızda benign prostat hiperplazili hastaların (BPH) dolaşımdakioksidan/antioksidan dengesini ölçmeyi amaçladık.Bu çalışmaya benzer yaş ortalamalarına sahip 74 gönüllü BPH hastası ve 62sağlıklı birey alındı. Oksidatif stres seviyelerinin belirlenmesi için plazmada totaloksidant seviye (TOS) ve plazma antioksidan seviyelerinin belirlenmesi için de totalanatioksidan kapasite (TAK) çalışıldı. Total oksidant seviyenin / total antioksidankapasite oranı bölünerek oksidatif stres indeksi (OSİ) hesaplandı. BPH hastaları vekontrol grubunda TOS, TAK and OSİ seviyeleri arası anlamlı bir fark olmadığınıgözlemledik (p> 0.05). Bunun yanı sıra TOS, TAK ve OSİ seviyeleri arasındaanlamlı bir ilişki de görülmedi.Bu sonuçlar bize BPH hastalarında oksidan/antioksidan dengenin hastalıkladeğişmediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
A wide variety of reactive oxygen (ROS) and nitrogen species (RNS) canattack DNA directly and form mutagenic lesions. Lower levels of essentialantioxidants in the circulation have been found to be associated with an increasedrisk of cancer. In this study we aim to investigate the possible alteration ofoxidant/antioxidant status in the blood plasma of patients with benign prostatichyperplasia (BPH).74 BPH patients and 62 age control subjects were enrolled in the study.Plasma total oksidant status (TOS) was measured to determine oxidative status andtotal anti-oxidative capacity (TAC) in plasma was measured to determine anti-oxidative status. The per cent ratio of TAC to total peroxide level was accepted asthe oxidative stress index (OSI). The mean values of TOS, TAC and OSI were notdifferent between BPH patients and control group (p> 0.05: for all). There were notsignificantly correlations among TOS, TAC and OSI parameters (p> 0.05: for all).The results indicate that of the oxidant-antioxidant balance in the plasma ofBPH patients cannot change in this disease.