ST segment elevasyonlu miyokard enfarktüsü' nde N -terminal pro - brain natriüretik peptid'in prognostik önemi
The prognostic value of N - terminal pro - brain natriuretic peptide in patients with ST segment elevation myocardial infarction
- Tez No: 193359
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN AKIN SERDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akut Miyokard Enfarktüsü, NT- proBNP.23, Acute myocardial infarction, NT - ProBNP2
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZETST SEGMENT ELEVASYONLU MİYOKARD ENFARKTÜSÜ'NDE N-TERMİNAL PRO-BRAİN NATRİÜRETİKPEPTİD' İN PROGNOSTİK ÖNEMİAmaç: Natriüretik peptidlerin dolaşımdaki konsantasyonları miyokardenfarktüsü sonrası sağkalım ile yakın ilişkilidir. Bizler bu çalışmadanatriüretik peptid ailesinden N Terminal ( NT ) proBNP' nin ST segmentelevasyonlu miyokard enfarktüslü olgularda prognostik değeriniaraştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi KardiyolojiKliniği yoğun bakımına akut ST segment elevasyonlu miyokard enfarktüsütanısı ile yatan ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 57 hasta alındı. Yoğunbakımda standart tedavi başlanan olgulardan 6 ve 36'ncı saatte plazmadaNT-proBNP bakılmak üzere venöz kan örnekleri alındı. Hastaların eşzamanlı EKG'leri çekildi ve kardiyak enzimleri çalışıldı. Üçüncü ayda poliklinikkontrolüne çağrılan hastalar istenmeyen major kardiyak olaylar ( ölüm,revaskülarizasyon, tekrarlayan miyokard enfarktüsü ve angina ) açısındandeğerlendirildi ve NT-proBNP değerleri ölçüldü. Her üç NT-proBNP değeriile istenmeyen major kardiyak olaylar arasındaki ilişki araştırıldı.Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastalar ST segment elevasyonuna göreanterior MI geçiren ( Grup A ) ve inferior MI geçiren ( Grup B ) hastalarşeklinde iki gruba ayrıldı. Her ne kadar istatistiksel olarak anlamlı farkoluşturmasa da Grup A' da sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonunun daha düşük,duvar hareket skor indeksinin daha yüksek olduğu saptandı ( p>0,05 ).Üçüncü ay sonunda en az bir istenmeyen major kardiyak olay geçirenlerle hiç1geçirmeyenler arasında NT-proBNP seviyeleri açısından anlamlıistatistiksel fark elde edilemedi ( p>0,05 ). 36' ncı saatte saptanan ortalamaNT-proBNP düzeyi 6' ncı saat ortalama NT-proBNP düzeyi ilekıyaslandığında Grup A olgularında 10,6 ± 26,2 kat artış gösterdiği, Grup Bolgularında 3,6 ± 4,7 kat artış gösterdiği saptandı ve bu değer her iki gruparasında istatiksel olarak anlamlı fark oluşturdu ( p=0,016 ). Sol ventrikülejeksiyon fraksiyonu ile NT-proBNP seviyeleri arasında korelasyongözlenmedi. İstatiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmasa da özellikle 36' ıncısaat NT-proBNP değerleri 300 pg/ml' nin üzerinde olduğunda daha fazlasayıda olgunun istenmeyen major kardiyak olaylar geçirdiği tespit edildi.Sonuç: Çalışma sonucunda NT-proBNP seviyelerinin her ne kadaristatistiksel anlamlılığa ulaşmasa da istenmeyen major kardiyak olaylarıöngörmede önemli veriler sağlayacağı kanısındayız. Özellikle 36' ıncı saatNT-proBNP değerlerinin 300 pg/ml' nin üzerinde olması istenmeyen majorkardiyak olayların önceden tespitinde ve önlem alınmasında önemli katkıyapabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE PROGNOSTIC VALUE OF N-TERMINAL PRO -BRAIN NATRIURETIC PEPTIDE IN PATIENTS WITH STSEGMENT ELEVATION MYOCARDIAL INFARCTIONObjective: Concentration of natriuretic peptid in the circulation is related withsurvival after myocardial infarction. We investigated the prognostic value of NTerminal ( NT ) proBNP in patients with ST segment elevation myocardialinfarction.Material and Methods: We included 57 patients from Uludağ UniversityCardiology Department Intensive Care Unit with ST segment elevationmyocardial infarction if they matched the inclusion criteria after the standarttreatment was began to patients. We measured the NT-proBNP in plasmaspecimens in the 6th and 36th hours after admission. The cardiac markerswere measured and taken ECG records at the same times. After follow up ofthird month the major advers cardiovascular events (MACE) were evaluatedand NT-proBNP was measured. The relation between MACE and each ofNT-proBNP levels were searched.Results: The patients which were included to the study were divided in twogroups by looking their ST segment elevation. These groups are anterior MI(Group A) and inferior MI (Group B) patients. In Group A the left ventricleejection fraction was found lower and wall motion score index was foundhigher but they were not statistically significant ( p>0,05 ). After the thirdmonth there was no statistically difference in NT-proBNP levels betweenthe group which had minimally one MACE and the other group which had noMACE ( p>0,05 ). The 36th hours mean NT-proBNP levels compared withsixth hours mean NT-proBNP levels was statistically different in two groups.In Group A, NT - proBNP levels increased 10,6± 26,2 times and in Group B1NT-proBNP levels increased 3,6± 4,7 times ( p=0,016 ). There was nocorrelation between left ventricle ejection fraction and NT-proBNP levels.Especially we found that the petients which had 36th hours NT-proBNPlevels over 300 pg/ml showed better prognosis depending on majorcardiovascular advers events.Conclusion: Although the NT-proBNP levels did not reach a statisticallysignificant at the result of the study, we are of the opinion that it will provideus with important data in anticipating the MACE. Particularly 36th hours NT -proBNP values being over 300 pg/ml will contribute much in determining andtaking measures aganist MACE.