Migren başağrılı hastalarda beyaz cevher lezyonlarının klinik ve laboratuvar özellikleri
Clinical and laboratuary characteristics of white matter lesion in migrane patients
- Tez No: 195640
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEBNEM BIÇAKCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Beyaz Cevher Lezyonları (BCL), İskemik İnme, Migren
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nörolojik Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Migren Başağrılı Hastalarda Beyaz Cevher LezyonlarınınKlinik ve Laboratuvar ÖzellikleriAmaç; Migrenli olgularda subklinik posteriyor sirkülasyon inmeleri ve beyaz cevher lezyon (BCL) yüklülüğü arasında birebir ilişki vardır. T2 sekanslı görüntülerde hiperintens olarak saptanan bu lezyonlar yaklaşık migrenli olgularda %6- 29 arasında değişken oranlarda gösterilmiştir. Olgu kontrollü ve populasyon çalışmalarında migren öyküsü, özelliklede auralı migren öyküsü iskemik inme için bir risk olarak kabul edilmektedir. 40 yaş altında migrenöz infarklar %1.4?14 arasında tahmin edilmektedir. Bu güne kadar pek çok olgu migrene bağlı infarkt, migrenin tetiklediği inme olarak tanımlanmıştır. Hastane temelli çalışmalarda inme geçiren olgularda göreceli olarak migren daha sık bildirilmektedir. Bu durumdan migrenin temel fizyopatolojisi sorumlu tutulmaktadır.Migrenli olgularda MRG'de T2 sekansında BCL'u saptanan ve saptanmayan olguların klinik ve tanısal değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntem; Prospektif olarak planlanan bu çalışma, ÇÜTF Nöroloji Ana Bilim Dalı Başağrısı Polikliniğinde Haziran 2004 ?Ağustos 2006 yılları arasında gerçekleşmiştir. ICD-II sınıflaması ölçütlerinde migren tanısı alan kişiler çalışmaya alınmıştır. MRG'de BCL'u belirlenen ve belirlenmeyen migrenli olgular, kişisel onayları alındıktan sonra çalışmaya dahil edilmişlerdir.Bulgular; Olguların demografik verileri, öz ve soy geçmiş özellikleri, alışkanlıkları, baş ağrısı özellikleri, ayrıntılı fizik ve nörolojik değerlendirmeleri yapılmış, hematolojik incelemeleri (tam kan sayımı, ayrıntılı biyokimyasal değerlendirmesi) ve homosistein düzeyleri değerlendirilmiştir. Altmış altı olgu (34 BCL saptanan, 32 BCL saptanmayan) çalışmaya alınmıştır. Hasta ve kontrol grubunda, klinik özellikleri açısından herhangi bir farklılık gözlenmemiş, BCL'lu olgularda kontrol grubuna göre homosistein ortalama düzeyi istatistiksel olarak anlamlı oranda yüksek saptanmıştır.Sonuç; Bulgularımız, migrenli olgularda MRG'de BCL'nin varlığı, vasküler risk faktörleri ve olguların klinik özellikleri açısından bir fark ortaya koymamaktadır. Bu noktadan hareketle iskemik inme birlikteliği için etiyolojik ortak bir açıklama getirmek ve BCL'leri bir belirteç olarak tanımlamak olası görünmemektedir. Ancak auralı migren ile BCL'ler arasında bir yakınlık olabileceği öngörüsüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Clinical And Laboratuary Characteristics Of White Matter Lesion in Migrane PatientsObjectives; There is close correlations between subclinical ischaemic strokes and white matter lesions (WML) in migraineurs as shown by imaging studies. T2-weighted images of migraine patients displayed hyperintense lesions in 6?29% of the cases in different studies. It is well known that the presence of migrain, especially migrain with aura, is an important risk factor for ischaemic stroke. Aim of this study is to investigate the clinical and diagnostic features of migrain patients with and without WML in T2-weighted MR images.Methods; Patients, according to the criteria of ICD-II, diagnosed as migrain with and without aura were subjected in this prospective study. Following to obtain informed consents, patients were grouped according to the presence or absence of WML as group 1 and group 2, respectively. Each group has been evaluated considering their demographic data, medical history, physical and neurological findings, the features of headache, hemogram, biochemical analysis and the level of hemosistein.Results; When the headache characteristics and demographic data were compared no differences were encountered between two groups. However, mean homosistein level was found to be higher in patient with WML in MRI. Except the higher levels of homosistein, the presence of WML in migrain patient did not differ for the vascular risk factor and other clinical features.Conclusion; Hence, the association betwen migrain and ischaemic stroke seems to be hypothetical rather than evidence based althaugh there seem to be a proximity between migraine with aura and white matter lesions in our subjects.Key Words; Ischaemic Stroke, Migraine, White Matter Lesions (WML)