Mesial temporal sklerozda hücre ölüm ve sağ kalım mekanizmalarının incelenmesi
The investigation of cell death and survival mechanisms in mesial temporal sclerosis
- Tez No: 195969
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN CİĞER, PROF. DR. SERAP SAYGI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nöroloji, Patoloji, Neurology, Pathology
- Anahtar Kelimeler: epilepsi, mesial temoral skleroz, apoptoz, epilepsy, mesial temporal sclerosis, apoptosis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nöroelektrofizyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöro-Elektrofizyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Mesial temporal lob epilepsi sendromu (MTLES) en sık görülen fokal epilepsi türüdür. Mesial yapıların cerrahi rezeksiyonu hastaların çoğunda ciddi nöbet kontrolü sağlamaktadır. Bu da hippokampal sklerozun nöbetlerin oluşumuyla ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle hücre kaybını engellemenin, hastalığın ilerleyici seyri üzerinde olumlu yönde etki yapması mümkündür. Bu çalışmada, hücre ölümünde apoptotik mekanizmaların ne şekilde rol oynadığı ve hücre sağ kalımında bazı koruyucu yolların nasıl düzenlendiğini araştırmak amaçlanmıştır. Merkezimizde 2001-2003 yılları arasında MTLES nedeniyle rezektif cerrahi geçiren 25 hastada proapoptotik ve anti-apoptotik mekanizmalarda rol oynayan bazı anahtar moleküllerin hippokampal dokudaki varlığı incelenmiştir. Apoptotik hücre ölümü için Bax, tBid ve AIF antikorları; hücre sağ kalım mekanizmaları için ise apoptozu baskılayan proteinlerden c-IAP1, c-IAP2 ve Hsp70 antikorları kullanarak immünohistokimyasal yöntemlerle deneyler yapılmış ve hippocampusun farklı anatomik bölgelerinde (CA1, CA2, CA3, dentat girus, hilus ve subiculum) boyanan hücrelerin oranı tespit edilmiştir. Sonuçlar, epileptik olmayan otopsi kontrol verileriyle istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. İncelemeler sonucunda Bax ve tBid immünreaktivitesinin hasta popülasyonunda anlamlı derecede arttığı gözlenmiştir. Buna karşılık AIF'in nükleer translokasyonunun olmadığını görülmüştür. c-IAP1 ve c-IAP2 ekspresyonu sadece hasta grubunda meydana gelirken Hsp70 immünreaktivitesi kontrollere kıyasla hastalarda anlamlı derecede artmış olarak saptanmıştır. Elde edilen bulgular MTLES hastalarında hippokampal dokuda apoptotik hücre ölüm yollarının aktive olduğunu göstermektedir. Buna karşılık sağ kalan nöronlarda anti-apoptotik bazı proteinlerin de önemli oranda arttığı anlaşılmaktadır. c-IAP1 ve c-IAP2 proteinlerinin MTLES hasta hippocampusundaki rolü ilk kez bu çalışmada incelenmiştir. Mesial temporal lob epilepsi sendromundaki nöron kaybı ve ilerleyici hastalık seyrini yavaşlatmak/durdurmak amacıyla pro-apoptotik molekülleri baskılayan veya antiapoptotik protein sentezini uyaran tedavi stratejileri geliştirmek mümkün gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Mesial temporal lobe epilepsy syndrome (MTLES) is the most common type of focal epilepsy. Surgical resection of the mesial temporal structures eliminates seizures in most of these patients. It is believed that hippocampal neuronal loss may contribute to epileptogenesis and seizure occurence. In this study we aimed to investigate the pro-apoptotic and anti-apoptotic mechanisms, in epileptic human hippocampi, in cell death and survival respectively. Twenty five patients who underwent surgical resection due to MTLES in our center between 2001-2003 were included in the study. For cell death, we investigated the presence and location of pro-apoptotic molecules Bax and tBid immunohistochemically. Additionally we looked for the nuclear translocation of AIF. Regarding cell survival mechansims, we searched for the expression profile of c-IAP1, c-IAP2 and Hsp70. The percentage of cells that were stained in different regions of the hippocampus, namely CA1, CA2, CA3, dentate gyrus, hilus and subiculum were compared with non-epileptic autopsy controls. We observed that Bax and tBid immunoreactivity were significantly increased in patient hippocampi. There was no nuclear translocation of AIF. c-IAP1 and c-IAP2 were absent in control hippocampi whereas the expression was dramatic in the patients. Finally, Hsp70 immunreactivity was significantly increased in all surviving neurons in patient hippocampi and degenerating neurons failed to express Hsp70 at all. Our findings indicate that both pro-apoptotic and anti-apoptotic mechanisms are activated in the hippocampus of patients with MTLES. Future investigations may provide novel therapeutic strategies that will inhibit pro-apoptotic cell death or promote anti-apoptotic cell survival mechanisms.