Ankara ASKİ atık su özellikleri ve arıtma sisteminin değerlendirilmesi
Waste water characteristics Ankara ASKI treatment facility and evaluation of treatment system
- Tez No: 196563
- Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: ASK atıksu arıtma tesisi, alternatif arıtma sistemleri, maliyet analizi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Atıksuların içerdiği zararlı maddeler, alıcı ortamdaki çözünmüş oksijenmiktarını azaltarak ekolojik dengeyi olumsuz etkilemektedir. Atıksudeşarjlarıyla kirletilmiş yüzeysel suların kalitesi giderek düşmekte ve belirli birsüre sonunda bu sular, birçok kullanım amacına hizmet edemez halegelmektedir.Bu çalışmada Ankara il sınırları içinde bulunan yerleşim alanları dikkatealınarak ASK atık su arıtma tesisinin alıcı ortam olan Ankara çayındakikirlilik düzeyine etkisi değerlendirilmiştir. ldeki atık suya ilişkin verilerderlenerek, atık su arıtma tesisinden çıkan su Türkiye ve Avrupa standartlarınagöre değerlendirilmiş, alternatif arıtma sistemleri projelendirilerek maliyetanalizleri yapılmıştır. Ayrıca Türkiye ve dünyada atıksu arıtma tesislerinindurumu, uygulanan arıtma teknolojileri ve mevcut sorunlar tartışılmıştır.Mevcut durumda Ankara Atıksu Arıtma Tesisi yüzeysel havalandırmalı klasikaktif çamur prosesiyle işletilmektedir.Yapılan değerlendirme sonucundaAnkara atıksu arıtma tesisinde klasik aktif çamur prosesi uygun sistem olarakseçilmiş; fakat havalandırmada aeratörlü sistem uygulandığından hem ilkyatırım maliyeti fazla olmuş, hem de aylık işletme gideri difüzörlü sisteme göreyaklaşık 4,9 kat artmıştır.Ankara Atıksu Arıtma Tesisinde azot ve fosfor giderimine yönelik bir ünitebulunmamaktadır. Ancak gerek alıcı ortamların kirlilik ve ötröfikasyondankorunması amacıyla; gerekse Avrupa standartlarına uyum çalışmalarıdoğrultusunda mevcut sisteme nitrifikasyon-denitrifikasyon proseslerinineklenmesi gerekmektedir.Bilim kodu : 912
Özet (Çeviri)
Hazardous materials in wastewaters deplete the dissolved oxygen in receivingbodies and effects negatively the ecological balance. Quality of surface waterspolluted by wastewater discharges are decreasing day by day and they arebecoming ineffective to serve for several purposes.In this study, settlement areas in Ankara were taken into consideration andeffect of ASKI wastewater to the pollution level of Ankara creek, which is thereceiving body ASKI wastewater treatment facility. Wastewater characteristicsand wastewater treatment system were also evaluated. Provincial wastewaterdata were gathered, wastewater output of facility were evaluated based onTurkish and European standards, alternative treatment systems were designedand economical analysis were carried out. Also current conditions of treatmentfacilities in Turkey and around the world, utilized treatment technologies andcurrent problems were discussed.Currently, Ankara wastewater treatment facility is operated as aerated classicalactive mulch process. As a result of the evaluations, classical active mulchprocess was selected as the proper system; however, since the aerators are usedin aeration, initial investment cost is higher and monthly operation cost is 4,9times higher than the system with diffusers.There is not a special unit in the facility to nitrogen and phosphorus removal.Nitrification-denitrification processes should be added to the system both toprevent the receiving bodies from pollution and otrification and to comply withthe European standards.Science Code : 912Key words : ASKI waste water treatment facility, alternative treatmentsystems, economical analysisPage Number : 114Adviser : Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK