Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye'deki trafik denetiminin karşılaştırılması ve bu denetimin etkinliğinin artırılması için öneriler
The traffic control in Turkey and in European Union countries and increasing the effectiveness of this control-a comparative analysis
  1. Tez No: 196645
  2. Yazar: ATİLLA ÖNAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDA HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Trafik, Traffic
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Türkiye, Denetim, Trafik, Zabıta
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Trafik Planlaması ve Uygulaması Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
İnsanların toplu yaşamaya ilk adımlarını attıkları günlerden berikarşılaştıkları temel sorunlardan biri olan trafik, günümüz moderndünyasında da etkisini artırarak hissettirmektedir. Bu etkilerin enönemli ve en acı verici sonuçlarından biri olan trafik kazaları, Türkiye'deve dünyada her yıl binlerce insanın ölümüne, milyarlarca dolar maddikayba neden olmakta, geride kapanması çok güç sosyal ve ekonomikyaralar bırakmaktadır. Bu çalışmada, trafiği denetim altında tutma amacıgüden Avrupa'nın çeşitli ülkelerindeki polis teşkilatı yapılanmaları,ayrıca Türkiye ve Türkiye'deki Jandarma'ya benzer askeri birimlerin trafikgörevi icra etmekte olduğu bazı Avrupa Birliği ülkelerindeki trafikdenetimiyle görevli birimlerin teşkilatlanmaları, kadro ve teçhizatları, trafikdenetimi uygulama esasları karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır.Bilim Kodu : 911.1.050
Özet (Çeviri)
The traffic, as a problem that human beings have been confronting asthey start living together, is still paramount important of which its effectis felt increasingly. The traffic accidents, as one of the most importantand most tragic result of its effects, causes thousands of people to die,millions of dollars to waste, unrecoverable social and economicalproblems. This study examines various police organizations in variouscountries aiming at controlling the traffic, the organizations of differentsoldier-like entities in some European Union countries that are alsoaiming at controlling the traffic similar to gendarme organization inTurkey, regarding their staffs and equipments, the procedures toimplement the control; in comparative basis.Science Code : 911.1.050Key Words : Europe Union, Turkey, Enforcement, Traffic, PolicePage Number : 191Adviser : Yrd. Doç. Dr. Seda HATİPOĞLU