A dynamic simulator for the management of disorders of the body water metabolism
Vücut sıvı metabolizması bozukluklarının tedavisi için etkileşimli bir benzetim modeli
- Tez No: 196802
- Danışmanlar: PROF. DR. YAMAN BARLAS, DOÇ. DR. AHMET ADEMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Bioengineering, Endocrinology and Metabolic Diseases, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Vücudun su miktarı ve bölümler arasındaki dağılımı iki homeostatik sistemvasıtasıyla dengelenir: Hücre dışı sodyum iyon konsantrasyonu/toplam su miktarını kontroleden sistem ve kan hacmi/sodyum iyon miktarını kontrol eden sistem. Vücut su ve sodyumdengelenmesindeki en önemli geri besleme mekanizmaları ise Antidiüretik hormone(ADH)-susama sistemi ve Aldosteron, Atriyel Natriüretik Hormon, ve diğer böbrekmekanizmalarıdır. Uygunsuz ADH salınımına bağlı olan hiponatremide (su zehirlenmesi),hem ADH hem de susama merkezinin bozulması total vücut sıvılarının artması ve sodyumkonsantrasyonun ciddi sonuclar doğurabilecek biçimde azalmasına sebep olur.Bu araştırmanın ana amacı, vücut su metabolizması ve ilgili bozukluklarının normalve hastalık fizyolojisinde gorülen ana geri besleme mekanizmalarına odaklanan birsimülasyon modelinin sistem dinamiği metodolojisi kullanarak kurulmasıdır. Bu modeldaha sonra ilgili tedavi yöntemlerini de içermek üzere genişletilerek spesifik bir sumetabolizması bozukluğu olan su zehirlenmesi (hiponatremi)nin tedavisi için olası tedaviyöntemlerinin sanal bir hasta üzerinde deneneceği etkileşimli bir oyuna dönüştürülmüştür.Modelin hem normal hem de hiponatremik bir kişinin vücut sıvı dengesinin olasıdeğişimlerini uygun şekilde ürettiği gösterilmiştir. Modelin etkileşimli versiyonunun dagünümüzde uygulanan tedavi yöntemlerinin bilinen sonuçlarını deneysel bir platformdagösterebildiği görülmüştür. Tedavinin amacı hücre dışı sodium konsantrasyonunun vücutsıvı hacmi azaltılarak ve sodium eksiklikleri de yerine konularak ihtiyatlı bir şekildeyükseltilmesidir. Oyun sonuçlarına gore hipertonik solüsyonlar ve idrar miktarını artıranilaçlar birlikte ve dikkatli bir şekilde verilmelidir. ADH salınımına bağlı olanhiponatreminin tedavisinde, ADH antagonistlerinin diuretic ilaçlardan daha uygun olduğugörülmüştür. Model ve modelin etkileşimli versiyonları hiponatreminin sistemyaklaşımıyla tedavisinde deneysel bir laboratuar oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Regulation of the body water and its appropriate distribution between compartmentsnecessitates an understanding of two homeostatic systems: the system that regulates theextracellular (EC) sodium concentration/body water content and the system that regulatesthe blood volume/sodium content. The main feedback system for body water regulation isthe Antidiuretic Hormone (ADH)-thirst system, and the main feedback mechanisms forsodium balance include the Aldosterone and the Atrial Natriuretic Hormones, and the renalmechanisms. In ADH-induced hyponatremia, both the ADH and the thirst feedback loopsare dysregulated, and the result is a lower sodium concentration and higher body watercontent, which may cause serious consequences.In this study, a simulation model is built using system dynamics methodology tostudy the body water regulation and its disorders by focusing on the fundamental feedbackmechanisms in the normal and disease physiology. This model is then extended to includerelated therapeutic interventions of a particular body water disorder, namely waterintoxication/ hyponatremia, and a game version is produced to test the possible effects of agiven set of treatment options on a simulated patient. The model is shown to adequatelyreproduce the changes in the body fluid balance not only in a normal person as a result of agiven disturbance, but also in a hypothetical hyponatremia patient. The interactivesimulation game version of the model proves to be a useful experimental platform todescribe changes known to occur after administration of various pharmacological means.The aim of the treatment is to increase the EC sodium concentration safely by reducing thebody water and replenishing the sodium deficits. Game results demonstrate that hypertonicsaline should be given carefully concurrently with drugs that increase urine flow, andADH-Antagonists happened to be superior over diuretics. The model and the game versionconstitute an experimental laboratory for a closed-loop therapy approach to hyponatremia.
Benzer Tezler
- A Dynamic simulator for strategic management in service sector
Hizmet sektöründe stratejik yönetim için bir dinamik simulatör
KORKUT ÇIRAK
Yüksek Lisans
İngilizce
1999
Endüstri ve Endüstri MühendisliğiBoğaziçi ÜniversitesiEndüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. YAMAN BARLAS
- A dynamic interactive simulator for competitive management in mobile communications market
Mobil iletişim servis sektöründe rekabetçi yönetim için etkileşimli benzetim modeli
MEHMET SERDAR ÇAKACIASLAN
Yüksek Lisans
İngilizce
2018
Endüstri ve Endüstri MühendisliğiBoğaziçi ÜniversitesiEndüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. YAMAN BARLAS
- Eğitim kurumları için kurumsal performans ölçümüne yönelik bir model geliştirme çalışması
A study on a model for improving performance evaulation in educational organizations
TAHSİN YAZIR
- A dynamic risk assessment methodology (Dy-RAM) in port waters
Liman sularında dinamik risk değerlendirme (Dy-RAM) metodolojisi
ÜLKÜ ÖZTÜRK
Doktora
İngilizce
2019
Denizcilikİstanbul Teknik ÜniversitesiDeniz Ulaştırma Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR ÇİÇEK
- Assessment of production strategies of a gas condensate field using a black oil simulator: a case study
Simülator kullanarak bir gaz kondansat sahasının üretim stratejilerinin değerlendirilmesi: saha çalışması
BURAK PARLAKTUNA
Yüksek Lisans
İngilizce
2015
Petrol ve Doğal Gaz MühendisliğiOrta Doğu Teknik ÜniversitesiPetrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. ÇAĞLAR SINAYUÇ