Adana merkez ve kırsal alanlarda trafiksel kaynaklı organik hava kirleticileri ve atmosferik poliaromatik hidrokarbonlar
The organic air pollutants and atmospheric polyaromatic hydrocarbons originating from trafic in urban and rural areas of Adana
  1. Tez No: 198093
  2. Yazar: SEZEN YALAKİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HUNAY EVLİYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: PAH, tehlikeli atmosfer kirleticileri, trafik yoğunluğu, AdanaI, PAHs, hazourdous air pollutants, trafic density, AdanaII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANSADANA MERKEZ VE KIRSAL ALANLARDA TRAFİKSELKAYNAKLI ORGANİK HAVA KİRLETİCİLERİ VEATMOSFERİK POLİAROMATİK HİDROKARBONLARSezen YALAKİÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜKİMYA ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Hunay EVLİYAYıl: 2005, Sayfa: 121Jüri : Prof. Dr. Hunay EVLİYADoç. Dr. Sultan GİRAYDoç. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK188 atmosferik bileşen, Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından tehlikeliatmosfer kirleticisi veya hava zehiri olarak tanımlanmıştır. Poliaromatikhidrokarbonlar her yerde rastlanan ve en önemli kanserojen hava kirleticilerindendir.Bu çalışmada atmosferik örnekler, trafiğin yoğun olduğu Adana merkez ve yoğunolmadığı kırsal bölgelerden alınmıştır. Örnekler Soxhelet' te 18 saat süreyle 200 mlaseton ve diklorometan karışımı ile ekstrakte edilmiştir. Ekstraktların analizi GC/MSkullanılarak gerçekleşmiştir. Sonuçlar Adana merkezde, ilçelere göre daha yüksekkonsantrasyonda poliaromatik hidrokarbon (PAH) ve diğer atmosfer kirleticisiolduğunu göstermiştir. En çok gözlenen PAH' lar naftalin ve oksijenli PAH' lardır.Birçok örneğin alkan, benzendikarboksilikasit, toluen, bifenil ve benzen içerdiğibulunmuştur. Bu sonuçlara göre trafiğin oldukça önemli PAH ve toksik havakirletici kaynağı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMScTHE ORGANIC AIR POLLUTANTS AND ATMOSPHERICPOLYAROMATIC HYDROCARBONS ORIGINATING FROMTRAFIC IN URBAN AND RURAL AREAS OF ADANASezen YALAKİDEPARTMENT OF CHEMISRYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKOROVASupervisor: Prof. Dr. Hunay EVLİYAYear: 2005, Pages: 121Jury : Prof. Dr. Hunay EVLİYAAssoc. Prof. Dr. Sultan GİRAYAssoc. Prof. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜKAccording to EPA, 188 air contaminants are designated as hazourdous airpollutants or air toxic . Polyaromatic hydrocarbons (PAHs) are ubiquitous in theurban atmosphere and one of the first atmospheric pollutants to be identified assuspected carcinogens. In this work, organic compounds are collected in urban areaswith high trafic density and rural areas in Adana, Türkiye. Samples were Soxheletextracted for 18 hours with 200 ml dichloromethane - acetone. GC/MS was used forthe analysis of the organic matter. The results show that concentrations of PAHs andother air toxics are higher in Adana?s urban area than in rural areas. The mostabundant PAHs were naphthaline and oxi- PAHs. Many samples contain alkanes,PAHs, toluene, benzenedicarbocylicacids, biphenils and benzene.Trafic is the mostimportant source of PAHs and air toxics.