Salebin yoğurdun depolama stabilitesi üzerine etkisi
The effects of salep on storage stability of yoghurt
  1. Tez No: 199582
  2. Yazar: FATİH TOSUN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET AYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğurt, salep, viskozite, su salma, süttozu, peyniraltısuyu tozu.i, Yoghurt, salep, viscosity, syneresis, whey powder, milkpowder.i
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziSALEB N YOĞURDUN DEPOLAMA STAB L TESÜZER NE ETK SFatih TOSUNFen Bilimleri EnstitüsüGıda Mühendisliği Ana Bilim DalıDanışman Yrd. Doç. Dr. Ahmet AYAR2007, 57 sayfaJüri:Prof. Dr. Kemal GÜRYrd. Doc. Dr. Ahmet AYARYrd. Doc. Dr. Mehmet AKBULUTBu çalışma salebin yoğurdun depolama stabilitesi üzerine etkisinibelirlemek, süttozu ve peyniraltı suyu tozu ile etkileşimini ortaya koymakamacıyla yapılmıştır. Bu amaçla yoğurt sütüne %0.1, 0.3 ve 0.5 salep, %3 süttozuve %3 peyniraltı suyu tozu ilave edilmiştir.Yoğurt örnekleri yaklaşık +4 0C'de 21gün süreyle depolanmış 1., 7., 14. ve 21. günlerde kimyasal, duyusal vemikrobiyolojik analizler yapılmıştır.Analizler sonucunda kurumadde, yağ, protein ve asitlik değerleri salep vesüttozu karışımı katkılı yoğurt örneklerinde; kül peyniraltı suyu tozu ve salepkarışımı katkılı örnekte yüksek çıkmıştır. Süttozu, salep ve peyniraltı suyu tozuilave edilmiş örnekler genel olarak kontrol örneğinden daha yüksek oranda Ca,Na, K, P, Mg ve Zn miktarına sahip olmuştur. Depolama süresince tüm örneklerdemikroorganizma sayısının arttığı tespit edilmiştir. Duyusal yönden salep vesüttozu karışımından oluşan örnekler daha çok beğenilmiş. Salep ve süttozukarışımı ilaveli yoğurtların viskozite ve su tutma kapasitesinin diğer örnekleregöre daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster?s ThesisTHE EFFECTS OF SALEP ON STORAGESTABILITY OF YOGHURTFatih TOSUNSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Food EngineeringSupervisor: Asist. Prof. Dr. Ahmet AYAR2007, 57 pagesJury:Prof. Dr. Kemal GÜRYrd. Doc. Dr. Ahmet AYARYrd. Doc. Dr. Mehmet AKBULUTThe aims of this research is to determine the stabilizing effect of salep onyoghurt during storage and to point out the interaction of salep with milk powderand whey powder. Fort his reason 0.1, 0.3 and 0.5% salep, 3% milk powder and3% whey powder was added to the milk of yoghurt. Yoghurt samples were kept at+4 0C for 21 days and the dates 1., 7., 14. and 21. days chemical, sensory andmicrobiological analyses were doneThe dry matter, fat and protein content, acidity values were observedhigher in salep and milk powder added mixtures while ash content was observedhigher in milk powder added yoghurt. The amount of Ca, Na, K, P, Mg and Znminerals in three of yoghurt samples measured had higher value than the controlsample. Furthermore, it was determined that microorganism populations increasedat all samples during storage period. Generally, sensory acceptability of salep andmilk powder added the samples were found higher then that of the other samples.Yoghurt samples with salep and milk powder had higher viscosity and syneresisthen the other samples.