Dokunmuş havlu kumaşların üretim parametreleri ve performans özelliklerinin optimizasyonu
Optimization of the production parameters and performance properties of woven towels
- Tez No: 200282
- Danışmanlar: PROF.DR. ERDEM KOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Havlu, istatistiksel analizler, optimizasyon, tahminleme, LINGOI, Towel, statistical analysis, optimization, predicting, LINGOII
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Jüri : Prof. Dr. Erdem KOÇYrd. Doç. Dr. Nihat ÇELİKYrd. Doç. Dr. Ali KOKANGÜLYrd. Doç. Dr. Emel Ceyhun SABIRYrd. Doç. Dr. Mehmet TOPALBEKİROĞLUBu çalışmada belirli özelliklere sahip havlu kumaşların birim üretimmaliyetinin ve/veya performans özelliklerinin en iyilenmesinin amaçlandığıoptimizasyon modelleri oluşturulması hedeflenmiştir.Bu amaçla öncelikle birim ham havlu kumaş üretim maliyetini veren birmaliyet ifadesi oluşturulmuş olup bunun yanı sıra SANKO Havlu A.Ş. işletmesindefarklı fiziksel özelliklere sahip 47 adet numune havlu üretimi gerçekleştirilmiş ve bunumunelerin fiziksel ve performans özelliklerini belirlemek amacıyla deneyselçalışma yürütülmüştür. Daha sonra elde edilen bu değerler veri olarak kullanılarakSPSS paket programı yardımıyla çeşitli istatistiksel analizler (K-S testi, Runs testi,regresyon ve korelasyon analizleri) gerçekleştirilmiş ve seçilmiş fiziksel özelliklerleperformans büyüklüklerinin üretime geçilmeden, bilinen fiziksel özelliklerkullanılarak tahmin edilmesini sağlayacak çok sayıda eşitlik elde edilmiştir.Daha sonra bu eşitliklerin kısıt olarak kullanıldığı ve oluşturulan maliyetifadesinin amaç fonksiyonu olarak kabul edildiği bir maliyet minimizasyonu modelikurularak ?ana/temel model? olarak tanımlanmıştır. Daha sonra ana model esasalınarak, her bir performans özelliğinin ayrı ayrı eniyilenmesinin amaçlandığı vemaliyetle birlikte bir veya daha fazla performans özelliğinin aynı anda optimizeedilmeye çalışıldığı toplam 16 adet non-lineer matematiksel model oluşturulmuş veoptimum çözümleri LINGO 8.0 optimizasyon yazılımı kullanılarak belirlenmiş vesonuçlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Jury : Prof. Dr. Erdem KOÇAssist.Prof.Dr.Nihat ÇELİKAssist.Prof.Dr.Ali KOKANGÜLAssist.Prof.Dr.Emel Ceyhun SABIRAssist.Prof.Dr.Mehmet TOPALBEKİROĞLUThe aim of this study is to develop optimization models for production costand/or performance properties of towel fabrics having definite properties. For thispurpose, firstly a production cost equation was adopted for the towels beforefinishing processes. Additionally, 47 towel samples with different physical propertieswere produced in SANKO Holding (Gaziantep). Then, the physical and performanceproperties of these samples were determined experimentally.Various statistical analyses (K-S test, Runs test, regression and correlationanalyses) were applied to the data obtained using the SPSS package programme. Inthe results of these analyses, the relevant equations were constituted to predict thephysical and performance properties of the towels examined in the present study.Hence, a cost minimization model was established and this model wasdefined as ?the basic model?. In this model, the constituted equations were used asconstraint and the production cost equation was accepted as the objective function.Totally 16 nonlinear mathematical models were carried out on the base of the basicmodel. It was individually aimed to optimize each of the performance property usingsome models out of sixteen models. Using the rest of the models, the cost and someselected performance properties were obtained in order to determine their optimumvalues. LINGO 8.0, the optimization software, has been used to solve the models.The evaluation of the results is given through the parts of the thesis.