Applications of a novel approach to relativistic and non-relativistic problems in physics
Rölativistik ve rölativistik olmayan fizik problemlerine yeni bir yaklaşımın uygulamaları
- Tez No: 200767
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT GÖNÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Schrödinger Denklemi, Dirac Denklemi, Klein-Gordon Denklemi, Tam Çözülebilir Sistemler, Merkezcil olmayan Potansiyeller, Deiken Kütleler, Schrödinger Equation, Dirac Equation, Klein-Gordon Equation, Exactly-solvable Systems, Non-central Potentials, Position-dependent Mass
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Rölativistik olmayan kuantum mekanii çerçevesinde sabit/deiken kütleli zamandan baımsız Schrödinger dalga denkleminin çözümü için analitik bir metot gelitirildi. Bu metot, tam ve yaklaık olarak çözülebilen potansiyel içeren farklı fizik problemlerine baarıyla uygulandı. Tez çalımasının ilk kısmında, bahsedilen uygulama sonuçları tartııldı. Bu uygulamalardan bazıları söz konusu modelin kullanımı ile merkezcil olmayan potansiyel içeren Schrödinger denkleminin çözümü, modelin kuantum saçılma teorisine uygulanabilirlii ve keyfi boyutta deiken kütle içeren Schrödinger denkleminin yeni model çerçevesinde dikkatle incelenmesidir. Modelimizin rölativistik olmayan sistemlere baarılı uygulamalarından edindiimiz güvenle; Klein-Gordon ve Dirac denklemlerini göz önünde bulundurarak, gelitirilen analitik çözüm tekniinin rölativistik problemlere de uygulanabilirlii aratırıldı. Literatürde mevcut dier modellerden farklı olarak; yeni uygulama neticesinde rölativistik denklemler, doal ve belirgin olarak iki ayrı denkleme ayrılır ki bu sonuç rölativistik düzeltmelerin tam ve kesin olarak gözlenebilirliini salar.
Özet (Çeviri)
We have developed an algebraic approach for the treatment of time-independent Schrödinger equation with constant/non-constant masses within the frame of non-relativistic quantum theory. The model developed then has been successfully applied in various fields of physics involving exactly/approximately solvable potentials. The first part of the thesis work is devoted to the presentation of these applications, such as the application results for noncentral potentials, applicability of the scheme for scattering theory and careful analysis of the application results for quantum systems with position-dependent masses in arbitrary dimensions After gaining confidence from the successful applications of this novel formalism to non-relativistic systems, we have extended our investigations by studying the applicability of the model also for the relativistic considerations in the light of Klein-Gordon and Dirac equations involving only bound quantum states. These considerations require naturally the split of the relativistic equations into two parts, unlike the other models in the literature, which provide a clear visualization of the relativistic contributions, in an explicit manner, to the solution in the non-relativistic limit.