Endüstri meslek lisesi öğrencilerinin tükenmişlik düzeyi
The burnout level students of occupational high school
- Tez No: 201595
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Meslek Lisesi, Öğrenci, Burnout, Occupational High School, Student
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Teknoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bireylerin insanlara karşı duyarsızlaşmaları, duygusal yönden kendilerini tükenmiş hissetmeleri, kişisel başarı ve yeterlilik duygularının azalması şeklinde ortaya çıkan tükenmişlik daha çok insanlarla birebir ilişki kuran mesleklerde görülen bir olgudur. Çalışma yaşamı, bireyin sağlığını çeşitli şekilde etkiler. Bireye belli bir statü ve ekonomi sağlamasının yanında, fizyolojik ve psikososyal yönden bazı olumsuzlukları da beraberinde getirir. Bu olumsuzluklarla baş edememenin hazırladığı tükenme, son yıllarda üzerinde durulan bir sorundur (Özyurt, 2003, s.66). Bu araştırmada anket çalışmasından önce, literatür taraması yapılarak öğrencilerin kendi içlerinde, arkadaşlarıyla, öğretmenleriyle ve okul yönetimiyle yaşayabileceği veya yaşadığı sorunlar belirlenmiştir. Literatür taramasından sonra öğrencilerin yaşadıkları sorunların çözüm yollarına ilişkin anket soruları oluşturulmuştur. Bu anketler, çeşitli okullarda 396 adet öğrenciye uygulanmıştır Uygulanan anketlerin SPSS programında istatistikleri çıkartılmıştır. Öğrenciler, özgürlükleri kısıtlandığında, sürekli baskı altında tutulduklarında, tehdit edildiklerinde, şiddete maruz kaldıklarında, saygı ve sevgi görmediklerinde, iletişim ve güven eksikliğinde, paylaşım ve işbirliği içinde olmadıklarında tükenmişlik duygusunu yaşadıklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The condition of burnout, characterized by depersonalization toward other people, feelings of emotional exhaustion, a diminishing of feelings of personal achievement and adequacy, is mostly seen in individuals working in professions that require personal interaction with others. Working life has many impacts on an individual?s health. Besides providing the individual with a certain status and economic opportunity, working life may also bring forth certain physiological and psychosocial adversities. Coping with such negative factors may lead to burnout, an issue that has become a subject of interest in recent years (Özyurt, 2003, p.66). Before beginning the research, this study has first undertaken to carry out a survey of the literature to discover and determine the problems that students may experience or have experienced within themselves, with their friends, their teachers and the school administration. After the survey of the literature was completed, a questionnaire was drawn up on the ways in which students have solved these problems. The questionnaires were applied to 396 students in various schools. The questionnaires were statistically analyzed using the SPSS program. Students stated that they experienced feelings of burnout when their freedom was restrained, when they were kept under constant control, when they were threatened, when they were exposed to violence, when they were deprived of love and respect, when they were in situations of diminished communication and confidence, and when they were not sharing and cooperating with others.