Duygusal zeka, sosyal zeka ve kültürel zeka ile girişimcilik eğilimi etkileşimi: Üniversite öğrencileri üzerinde bir araştırma
A study of relations between emotional intelligence, social intelligence, cultural intelligence and entrepreneurship tendency: A research on university students
- Tez No: 671274
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU ÜLGEN AYDINLIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik Niyeti, Duygusal Zekâ, Sosyal Zekâ, Kültürel Zekâ, Entrepreneurship Intentions, Emotional Intelligence, Social Intelligence, Cultural Intelligence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Örgütsel Davranış Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 342
Özet
Araştırma Duygusal Zekâ, Sosyal Zekâ ve Kültürel Zekâ ile Girişimcilik kavramları arasında ilişki tespit edebilme amacıyla gerçekleştirilmiştir. Duygusal Zekâ: Duygusal Değerleme ve Kullanma, Pozitif-Optimist Olma alt boyutlarında; Sosyal Zekâ: Sosyal Değerleme, Sosyal Bilgi İşleme ve Sosyal Beceri alt boyutlarında; Kültürel Zekâ: Kültürel Etkileşim ve Kültürü Tanıma alt boyutlarında incelenmiştir. Ayrıca araştırma boyutlarının demografik faktörlere göre farklılık göstermediği araştırılmıştır. Genel olarak Zekâ birçok başka yetenekle beraber akıl yürütmeyi, planlama yapmayı, problem çözmeyi, soyut düşünmeyi, karmaşık fikirleri idrak etmeyi, çabuk öğrenmeyi ve tecrübelerden kazanım sağlamayı içeren genel zihinsel yeteneklerdir diyebiliriz. Çok değişik zekâ tipleri ortaya atılmışsada Duygusal Zekâ, Sosyal Zekâ ve Kültürel Zekâya ilginin günümüzde pratik yaşama katkılarının kişileri başarıya götürmede önemli rol oynadığı ortaya çıkmıştır. Sosyal Zekâ kişiler arasındaki durumlarda kişinin hem kendisinin hem de başkalarının duygularını düşüncelerini ve davranışlarını anlama ve buna göre davranma becerisi olarak tanımlanmıştır ve karar verme ve iletişim kurma gibi zihinsel işlevlere katkısıyla da girışimciliğe etki etmektedir. Duygusal Zekâ kendini harekete geçirebilme engellere rağmen sebatını yitirmeme, dürtüleri kontrol etme ve bu suretle tamın olmayı erteleme, ruhsal durumu düzenleyebilme, karşılaşılan sıkıntıların düşünmeyi engellemesine mâni olma, kendini başkalarının yerine koyabilme ve ileriye umutla bakma şeklinde tanımıyla girışimcilik üzerine etki etmektedir. Küreselleşen ve çok uluslu çok kültürlü iletişimin bir hayli geliştiği ortamda kültürel zekâ anlam ve önem kazanmıştır bu bağlamda Kültürel Zekâ bir bireyin çok kültürlü bir ortamda verimli ve başarılı olmasını sağlayan yetenek ve unsurlardır veya kısaca bireyin bir başka kültürle etkileşime girme yeteneğidir tanımınının bu yönleriyle girişimciliği etkilediğini söyleyebiliriz. Girişimcilik ise yakalanan veya yaratılan bir fırsat ile başlayan ve bir değer yaratma düşüncesiyle bir orgazasyon ya da alt organizasyon yapılanmasını içeren süreçtir. Araştırma Ege, İzmir Ekonomi, Yaşar, Arel ve Beykent Üniversitelerinin mühendislik, işletme ve idarı bilimler, hukuk, fen ve edebiyat, eczacılık fakültelerinden 450üniversite öğrencisi üzerinde gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın analizleri SPSS21 paket istatistik programıyla yapılmıştır. Analizler sırasında keşfedici faktör analizi, Cronbach güvenirlik testi, Pearson korelasyon analizi, Regresyon analizi, t-test ve ANOVA testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Girişimcilik Niyeti üzerinde Duygusal Zekâ ve Kültürel Zekâ'nın istatistiki olarak etkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca zekâ alt boyutlarında Kültürel Tanıma, Duygusal Değerleme Kullanma ve Duygusal Pozitif Olma'nın da Girişimcilik Niyeti üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Demografik değişmenlere göre yapılan fark testlerinde araştırma boyutlarının cinsiyet, yaş, iş deneyimi, girişimcilik eğitimi alıp almadığı, okunulan bölüm, ailede girişimci olması ve ebeveyn geliri değişkenlerine göre çeşitli ölçülerde farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been realized in order to determine relation between Emotional Intelligence, Social Intelligence, Cultural Intelligence and Entrepreneurship concepts. Also, Emotional Intelligence in: Emotional Valuation and Utilization, To be Positive-Optimist sub-dimensions; Social Intelligence in: Social Data Processing, Social Skills sub-dimensions; Cultural Intelligence in: Cultural Interaction, Cultural Recognization sub-dimensions have been studied. In addition above mentioned dimensions studied whether they showant difference with demographic factors. In general Intelligence is an intelligence skills. Contents reasoning, planning, problem solving, abstract thinking, perception of complex ideas, quick learning, get benefit from experiences along with other skills. Although many forms and types of intelligence have been put forward Emotional Intelligence, Social Intelligence and Cultural Intelligence came forward due to their contribution to lead individuals to success in our daily life. Emotional Intelligence by manifesting self motivation, keeping perseverance drive, postponement of satisfaction by controlling urges, regulating psychological state, hindering of thinking in the troubled environment, to put himself in someone else's place, look forward with hope, have influence on entrepreneurship. Social Intelligence defined as in the interpersonal environment to understand his personal and others' feelings, thoughts and behaviors and react accordingly, with its contribution to make decision, communication functions effects entrepreneurship. Cultural Intelligence gained lots of importance and meanings due to globalization and developments in multi cultural communications, within this context cultural intelligence is a skill and factor for the individuals to be efficient and successful, or briefly we can say that cultural intelligence is a skill of an individual be interactive with other cultures. Entrepreneurship is a process of starting with creating new opportunity or catch an existing opportunity in order to create new values and for this structuring an organization or sub-organization. Research is realized on 450 university students from different universities and connected faculties. Analysis' is performed with SPSS21 package program. During this analysis process discovering factor analysis, Cronbach reliability test, Pearson correlation analysis, Regression analysis, t-test, and ANOVA tests are used. Research leads us that Emotional Intelligence and Cultural intelligence are statistically effective on Entrepreneurship Intention. In addition at the sub-dimensions Cultural Recognition, Emotional Valuation and Utilization, Emotionally to be Pozitive effects Entrepreneurship Intention. Difference tests performed in accordance with demographic variables, research dimensions in, gender, age, work experience, whether take entrepreneurship class, division of faculty, whether there is a entrepreneur in the family, parents income indicates differences in different scales.