Sulu çözeltideki lantanın destek materyaline sabitlendirilmiş tri-n-oktilamin ile ekstraksiyonunun incelenmesi
The examination of the extraction of lanthanum in the aqueous solutions with trioctylamine fixed on the support material
- Tez No: 201994
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMRAN HİÇSÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Diatome toprağı, Ekstraksiyon Kromatografi, Lantan, Tri-n-oktilamin, Adsorption, Diatome earth, Extraction Chromatography, Lanthanum, Tri-n-octyl amine
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada ekstraksiyon kromatografi tekniği ile sulu çözeltilerden lantan (III)' ün ayrılması incelenmiştir. Ekstraksiyon kromatografisi, sıvı-sıvı kromatografi tekniğinin özel bir şeklidir ve aktinitlerle lantanitlerin kazanımında kullanılabilen basit bir metod olması ile üstünlük göstermektedir. Bu teknikte, organik çözücü uygun bir destek materyaline yüklenerek sabit faz oluşturulur. Çalışmamızda, çözücü olarak aktinitlere ve lantanitlere karşı seçicilik gösteren bir tersiyer amin olan tri-n-oktilamin (TNOA), destek materyali olarak seçilen sabit faz diatome toprağı üzerine yüklenmiştir. Diatome toprağı; hafiflik, dayanıklılık, kimyasal kararlılık, yüksek gözeneklilik ve emicilik özelliklerinden dolayı tercih edilmiştir. Çalışmamızın ilk aşamasında, diatome toprağı üzerine sulu çözeltiden lantan (III)' ün adsorpsiyon davranışları incelenmiştir. Adsorpsiyon denge verilerinden çeşitli adsorpsiyon izotermleri oluşturulmuştur. Bu adsorpsiyon izotermlerinden prosesin çok tabakalı olduğu görülmüştür. Freundlich, D-R, BET, Langmuir ve Temkin izotermlerinin adsorpsiyon sabitleri ve adsorpsiyon ısısı bulunmuştur. Adsorpsiyonun Freundlich (KF= 0.0084 L/g, n= 1.448) ve BET (Q= 26.87x10-7 mol/g, B= 96.15) izotermlerine uyduğu görülmüştür. Farklı sıcaklıklarda adsorpsiyon denemeleri yapılmış, sıcaklık artışı ile lantan adsorpsiyonunun azaldığı saptanmıştır. Elde edilen verilerden lantan adsorpsiyon sisteminin ?H0= -4.378 kJ/mol, ?S0= 18.1 J/molK, ?G0 değerleri negatif olarak hesaplanmıştır. Çalışmamızın ikinci aşamasında, tri-n-oktilamin yüklü sabit faz üzerinde kesikli (batch) sistemle lantan (III) iyonunun ekstraksiyonunu etkileyen sulu çözelti pH'ı, sulu çözeltideki lantan konsantrasyonu, yüklenen TNOA miktarı, H2SO4 konsantrasyonu, çalkalama süresi, çalkalama hızı ve sıcaklık gibi parametreler incelenerek optimum koşullar belirlenmiştir. Belirlenen optimum koşullarda lantan ekstraksiyon verimi %79.69±2.07 elde edilmiştir Ayrıca, lantan (III) iyonlarının TNOA yüklü diatome toprağı ile ekstraksiyonunda ortamda bulunan diğer bazı iyonların etkisinin incelenmesi amacıyla uygun sentetik karışımlar hazırlanmış ve bu proses örnek çözeltilere uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the separation of lanthanım (III) from aqueous solutions was investigated by extraction chromatography technique. Extraction chromatography is a special type of liquid-liquid chromatography and it is advantageous being a simple method useful in the removal of lanthanides and actinides. In this technique, stationary phase is formed by coating the organic solution upon the available support material. In our study, a tertiary amine TOA which has shown a selectivity to actinides and lanthanides was coated on the diatome earth as a support material. Diatome earth have been selected on account of its light, high porosity, chemical stability, hardy,absorbency. In the first part of the work, the adsorption behaviours of lanthanum (III) onto diatome earth were investigated. The adsorption isotherms were obtained from the equilibrium data and hence this proses was found multilayer. Freundlich, D-R, BET, Langmuir and Temkin adsorption constant and the adsorption energy were calculated. The adsorption data were fitted Freundlich (KF= 0.0084 L/g, n= 1.448) and BET (Q= 26.87x10-7 mol/g, B= 96.15) isotherms. The adsorption experiments were verified at varying temperature and the results showed that the adsorption decrease as a solution temperature increase. Adsorption enthalpy (7H), entropy (7S) were calculated respect to 7H0= -4.378 kJ/mol, 7S0= 18.1 J/molK, and free energy (7G0) values was found negative. In the second part of the work, the extraction of lanthanum on the stationary phase which coated tri-n-octyl amine was investigated by batch technique. The parameters effecting the efficiency of lanthanum extraction; pH of the solution, initial lanthanum concentration, TNOA concentration, H2SO4 concentration, shaking time, shaking speed and temperature were studied and optimum conditions were determined. Under the optimum conditions maximum lanthanum extraction was %79.69±2.07. In addition, extraction of lanthanum with diatome earth which coated TNOA was investigated in presence of some other ions. For this purpose, suitable synthetic solutions were prepared and this processes were applied sample solutions.