Bir özel vakıf hastanesinde istenmeyen olayların meydana gelmesini etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Searching for a factors that effects the occurance of sentinel events in one of private hospital.
- Tez No: 203415
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTOLAN YILDIRIM, YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAT ÖZDİLLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hastane, istenmeyen olay, ilaç hatası, bası yarası, hasta düşmesi
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
- Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Araştırma, kalite belgelerine sahip özel bir hastanede istenmeyen olayları ve bu olayların meydana gelmesini etkileyen faktörleri belirlemek amacı ile tanımlayıcı olarak planlanmıştır.Araştırmanın evreni, İstanbul ili sınırları içersinde kalite belgelerine sahip özel bir hastanenin yataklı bölümlerinde yatan hastalar, örneklemi ise Temmuz 2007- Nisan 2008 tarihleri arasında çalışan 180 hemşire ve aynı tarihler arasında hastanede yatan 6950 hastadan oluşturulmuştur.Verilerin istatistiksel değerlendirmesinde tanımlayıcı analizler ve Ki-kare Testi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık p< 0.05 ve iki yönlü olarak kabul edilmiştir.Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından literatür bilgisi doğrultusunda araştırmanın yapıldığı kurumda kullanılan formlardan yararlanılarak geliştirilen iki bölümden oluşan bilgi formu ile toplanmıştır. Bilgiler araştırmacı tarafından hemşire ve hastalara doğrudan sorularak ve gerektiğinde hasta dosyasından yararlanılarak elde edilmiştir.Araştırmanın gerçekleştirildiği Temmuz 2007- Nisan 2008 tarihleri arasında 101 ilaç hatası (14 tanesi hastaya uygulanmadan engellenmiş), 42 hasta düşmesi, 27 bası yarası olmak üzere toplam 170 istenmeyen olay belirlenmiştir.En sık rastlanan ilaç hatalarının ilacın verilmemesi, yanlış doz, yanlış ilaç, yanlış zaman olduğu; ilaç hatalarının nedenlerinin ise çoğunlukla prosedürlere uyulmaması ve hemşire tedavi planı ile hekim isteminin karşılaştırılmaması olduğu belirlenmiştir.İlaç hatalarında hemşirelerin eğitim durumunun, çalışılan vardiyanın, haftalık çalışma saatinin etkili olduğu, hasta düşmelerinin daha çok hasta odasında gerçekleştiği ve bir vardiyada hemşirenin bakım verdiği hasta sayısının, bası yarası tespitinde hemşire, yardımcı personel sayılarının ve hemşirelerin eğitim durumları ile haftalık çalışma saatlerinin etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was planned with the aim of being descriptive of the determination of sentinel events and the factors which produce those events in a private hospital that it has quality certificates.The main of this study was the inpatients in a private hospital that it has quality certificates; its sample is 180 nurses and 6950 inpatients who were present in that hospital between July 2007 and April 2008.Descriptive analysis and Chi-square analysis were used for analizing the data.