Türkiye'de satışa sunulan alkolsüz içeceklerde bazı ağır metal miktarlarının araştırılması
Determination of some heavy metal levels in nonalcoholic beverages sold in Turkey
  1. Tez No: 204239
  2. Yazar: MEHMET BİNGÖL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLDEREN YENTÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Alkolsüz içecek, Agır metal, ICP-OES, Nonalcoholic beverages, Heavy metals, ICP-OES
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Analizleri ve Beslenme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu arastırmada, gençler ve çocuklar tarafından çok tüketilen alkolsüz içecek örneklerinde arsenik, bakır, çinko, kadmiyum ve kursun miktarlarının saptanması ve degerlerin Türk Gıda Kodeksine (TGK) uygun olup olmadıgının belirlenmesi amaçlanmıstır. Bu çalısmada, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki Ankara, Sakarya, Denizli, Burdur,Yozgat, Ordu, Van, Kilis, Bolu ve Adana illerinden saglanan 10 farklı markaya ait olmak üzere toplam 104 kutu alkolsüz içecek örnegi analiz edilmistir. Alkolsüz içecek örneklerinde agır metallerin miktarlarının saptanmasında, ICP-OES (ndüktif Eslesmis Plazma Optik Emisyon Spektrometri) yöntemi kullanılmıstır. Alkolsüz içecek örneklerinde ortalama arsenik, bakır, çinko, kadmiyum ve kursun düzeyleri sırasıyla 0,037029 ± 0,00225 mg/kg (ppm); 0,069534 ± 0,008977 mg/kg (ppm); 0,142529 ± 0,01156 mg/kg (ppm); 0,00517 ± 0,000285 mg/kg (ppm); 0,028538 ± 0,001757 mg/kg (ppm) olarak bulunmustur. Çalısmamızda elde ettigimiz bulgulara göre, Türkiye'nin degisik illerinden saglanan alkolsüz içecek örneklerine ait ortalama arsenik, bakır, kursun, kadmiyum ve çinko ortalama degerlerinin, Türk Gıda Kodeksi limit degerlerine uygun oldugu bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this research, our aim was to determine the levels of arsenic, copper, zinc, cadmium and lead levels in canned nonalcoholic beverages which are higly consumed by teenagers and children and to evaluate whether the levels were within the Turkish Food Codex (TFC) values or not. In this study, total number of 104 samples of ten different trademarks were investigated in case of heavy metals in canned nonalcoholic beverages which were collected from several regions in Turkey which are Ankara, Sakarya, Denizli, Burdur, Yozgat, Ordu, Van, Kilis, Bolu and Adana provinces. Determination of heavy metal levels in nonalcoholic beverages have been made by ICP-OES (Inductively Coupled Plasma-Optical Emission Spectrometry) method. Mean levels (±SE) of arsenic, copper, zinc, cadmium and lead were found as 0.037029 ± 0.00225 mg/kg (ppm), 0.069534 ± 0.008977 mg/kg (ppm), 0.142529 ± 0.01156 mg/kg (ppm), 0.00517 ± 0.000285 mg/kg (ppm), 0.028538 ± 0.001757 mg/kg (ppm), respectively in the nonalcoholic beverage samples. Our data revealed that arsenic, copper, zinc, cadmium and lead mean levels found in all nonalcoholic beverages which were collected from several provinces in Turkey were within the Turkish Food Codex values.