Askeri liderlik modelinin bilgi toplumu ışığında değerlendirilmesi
Evaluation of military leadership model in the reference of information society
- Tez No: 204314
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Knowledge, Information Society, Leader, Military Leadership
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
IXÖZETToplumsal gelişmeye paralel olarak askeri liderlik modelinin de değişmesigerektiği açıktır. Sanayi toplumundaki hiyerarşik ve otorite bazlı liderlikanlayışı bilgi toplumunda katılımcı bir anlayışa dönüşmektedir.Aslında bilgi toplumunda liderin sahip olması gereken özellikleri aynızamanda etkin izleyici (ast) özellikleridir. Artık etkin ast ile etkin liderinözellikleri birbirine benzemektedir. Lideri asttan ayıran, organizasyoniçerisinde sergilediği roldür. Etkin ast ve etkin lider bu iki değişik rolü günündeğişik saatlerinde oynayan aynı kişidir.Silahlı kuvvetler içerisinde kendi kendini kontrol etmek karmaşıklığa nedenolabilir. Çünkü etkin ast kendisinin takip ettiği liderin de aynı sorumluluklarasahip olduğunu düşünüp Silahlı Kuvvetler hiyerarşisi içerisinde lideri takiptenuzaklaşabilir. Bunun yanında etkin olmayan astlar da kendilerini hiyerarşininiçerisinde güçsüz ve liderlerin kendi amaçlan için onu zorladıkları bir ortamdagörebilir. Bu yüzden liderler bu dengeyi iyi kurmalı kendileri deorganizasyonun değerlerine sahip çıkmalıdır.Anahtar Kelimeler : Bilgi, Bilgi Toplumu, Lider, Askeri Lider
Özet (Çeviri)
XABSTRACTMilitary leadership model should clearly change in the parallel of socialimprovement. Hierarchy and authority base leadership perspective in theindustrial society transformed in to the participative perspective.Actually, the leadership characteristics are also dynamic observer(subordinate) characteristics in the information society. Dynamicsubordinate?s and dynamic leader?s characteristics look like eachother.Leader?s role in the organization is the main difference from the subordinate.Dynamic subordinate and leader is the same person who plays both role?swell in the same day.In the armed forces self-control may cause a complexity. Becausedynamic subordinate may think that the leader which he follows have thesame responsibility with him, and he may quit following the leader in thehierarchy of armed forces.Therefore, undynamic subordinates may feel weak in the hierarchy, andmay consider themselves under pressure for the leader?s own purposes.Because of this, leaders must keep the balance and strongly support theorganizational values.