İlköğretim 4. sınıf sosyal bilgiler dersinde kubaşık öğrenme yönteminin, geleneksel küme çalışması yöntemine öre benlik saygısına ve akademik başarıya etkisi
The effect of cooperative learning and traditional group study method on fourth grade elementary school students' academical achievement and self-esteem in social knowledge course
  1. Tez No: 205503
  2. Yazar: HALE KILIÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SONGÜL TÜMKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Cooperative Learning, Readapted Combine Tecnique, Self-esteem, SocialKnowledge Education
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu deneysel çalışmada ilköğretim 4. sınıf Sosyal Bilgiler dersinin, ?GeçmişimiÖğreniyorum? ve ?Yaşadığımız Yer? ünitelerinin kazandırılmasında, kubaşık öğrenmeyönteminin yeniden uyarlanmış birleştirme tekniği ve geleneksel küme çalışmasıyönteminin öğrencilerin akademik başarılarına ve benlik saygılarına etkisi olupolmadığı araştırılmıştır.Araştırma 2005-2006 öğretim yılının güz yarıyılında Adana ili Yüreğirİlçesindeki bir resmi ilköğretim okulunda yapılmıştır. Araştırma bir deney ve bir kontrolgrubunda bulunan toplam 53 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma 14 haftasürmüştür. Dersler deney grubunda kubaşık öğrenme yönteminin yeniden uyarlanmışbirleştirme tekniği, kontrol grubunda ise geleneksel küme çalışması yöntemine görehazırlanan ders planları doğrultusunda işlenmiştir. Deney ve kontrol gruplarına SosyalBilgiler Geçmişimi Öğreniyorum Başarı Testi, Sosyal Bilgiler Yaşadığımız Yer BaşarıTesti öntest-sontest olarak verilmiştir. Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği öntest-sontestolarak uygulanmıştır. Çalışma grubunun kişisel özelliklerini belirlemek için KişiselBilgiler Formu (KBF) dağıtılmıştır. Ön ölçüm ve son ölçümden elde edilen verilerüzerinde kovaryans analizi uygulanmıştır.Bulgular, Sosyal Bilgiler ?Geçmişimi Öğreniyorum? ünitesinde kubaşıköğrenme yönteminin yeniden uyarlanmış birleştirme tekniğine göre düzenlenenöğretimin, akademik başarı açısından etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır. Sosyal Bilgiler
Özet (Çeviri)
In this experimental study, if cooperative learning method readapted combinetechnique and traditional group study method has any effect for obtaining chapters of ?Iam learning my past and the place where we live? of elementary school 4th gradeSocial Konowledge course on students? academicel achievement and self-esteem.The study was carried out in an officel elementary school in the district ofYuregir-Adana in 2005-2006 academic autumn semester.The study performed on 53students who were divided into one experimntal and one control sub-groups. Study wascarried out for 14 week. The lectures were run in experimental group with readaptedcombine tecnique of cooperative learning method and control group with lesson planswhere as according to traditional group study method.Social Knowledge I am learning my past success test and Social Knowledge Theplace where we live test was given to the experimental and control groups as pretest andposttest. Copersmith self-esteem scale was applied as pretest posttest to determine thepersonal properties of the study group, personal information forms were given out co-variance analysis was applied on the data obtained from measurement and postmeasurement.Findings showed that in Social Knowledge ?I am learning my past? chapter, theEducation according to readapted combine technique of cooperative learning methodwas effective on academical success.On the other hand in Social Knowledge ?The place where we live? chapter, theEducation according to readapted combine technique of cooperative learning methodwas not effective on academical achievement and seems insignifant.In the view of avarage points of self-esteem, the effect between control andstudy groups was insignificant.