İşletmelerde kurumsal kaynak planlaması kullanımı ve küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde bir uygulama çalışması
Enterprise resource planning employment in organizations and an application study on small and medium enterprises
- Tez No: 205711
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MESİHA SAAT ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: ERP, KOBİ, Bilgi, Organizasyon, Rekabetçi Üstünlük, Yazılım, Entegrasyon, ERP, SME, Information, Organization, Competitive Advantage, Software, Integration
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bilgi, erişildikçe artan hiç bitmeyen bir araçtır. Bilgi sayesinde,işletmeler üretim yapıp, kendilerini geliştirebilirler. Ancak, teknoloji sayesindebilgiye ulaşmak kolaylaşmıştır. Dolayısı ile günümüzde işletmelere rekabetçiüstünlük sağlayacak olan faktör, bilginin iyi yönetilmesidir.Bilgi sistemlerinden, Kurumsal Kaynak Planlaması ile, işletmeler tümfonksiyonlarının entegre bir şekilde yürütülmesini, kontrolünü vekoordinasyonunu sağlayabilmektedirler. İşletme içindeki bilgi akışı planlı,kontrollü, ve entegre olduğu için zaman, maliyet, kalite, müşteri odaklılık gibirekabetçi üstünlük kriterlere ulaşılması sağlanacaktır. Ancak, bir ERP paketialım kararından kullanım sonrasına kadarki süreç işletmeler tarafından çok iyideğerlendirilmelidir. Aksi taktirde sadece, işletmede alınmış ancakkullanılamayan bir prestij aracı olmaktan başka bir işe yaramayacaktır.Peki KOBİ' ler için durum nedir? ERP, KOBİ' ler tarafından yeni tercihedilmeye başlanmıştır. KOBİ tarafından ihtiyaç olunan şeyin, probleminçözümünün gerçekten de bir ERP paketi olup olmadığı çok yi tespitedilmelidir. Sorun bir Yönetim Bilgi Sistemi ile de çözülebilir mi?Bu tez çalışmasında, yukarıdaki sorulara cevap aranmıştır. Bir ERPpaketi kullanıcısı veya potansiyel kullanıcısı işletmelere özellikle bu konudadaha dikkatli olması gereken KOBİ' lere katkı sağlamak amacı ilehazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Information is an infinitive tool that never ends. Via the information,organizations can produce and improve themselves. But today, reaching theinformation becomes easy by the means of technology. So the main factorthat provide the competitive advantage to the organizations is managinginformation.Being one of the information systems, ERP can provide theorganizations to run all of the functions integrated, controlled andcoordinated. When the flow of information in organizations are planned, thefunctions of competitive advantages such as cost, quality, customer orientedwill be reach. But the important thing is not buying a program, is evaluatingthe process of deciding to use after process.What about in SME?s? (Small and Medium Enterprise) ERP hasalready been chosen by SME?s. The answer of the problem must be wellknown if the solution is ERP or a management information system.In this thesis study, tried to answer the above questions. And tried tohelp the users or the potential users of ERP especially SME?s.