Fen bilgisi öğretmen adaylarının çiçekli bitkiler konusundaki pedagojik alan bilgileri
Prospective elementary science teachers' pedagogical content knowledge about flowering plants
  1. Tez No: 206154
  2. Yazar: MUHAMMET UŞAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Pedagojik Alan Bilgisi, Konu Alan Bilgisi, Fen BilgisiÖğretmen Adayı, Çiçekli Bitkiler, Pedagogical content knowledge, Subject matter knowledge, Prospective Elementary Science Teacher, Flowering Plants
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
iiÖZETFEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÇİÇEKLİ BİTKİLERKONUSUNDAKİ PEDAGOJİK ALAN BİLGİLERİ(Doktora Tezi)Muhammet UŞAKGazi ÜniversitesiEğitim Bilimleri EnstitüsüHaziran, 2005Bu çalışmanın amacı, Fen bilgisi öğretmen adaylarının çiçekli bitkiler ileilgili konu alan ve pedagojik alan bilgilerini araştırmaktır.Araştırma, nitel araştırma metodolojilerin durum çalışma ilegerçekleştirilmiştir. Dört fen bilgisi öğretmen adayıyla çalışma sürdürülmüştür.Araştırmanın veri toplama süreci Kasım 2004- Mart 2005 dönemleri arasıdır.Öğretmen adaylarının çiçekli bitkiler konusunda pedagojik alan bilgileri belirlemekamacıyla öğretmen adaylarının ders anlatım video kaydı, kavram haritaları, dersplanları, kelime ilişkilendirme testi, yazılı dokümanlar ve mülakatlar yapılmıştır.Öğretmen adaylarının video ders kayıtlarının transkripsiyon analizleriN.Nivo bilgisayar programıyla çözülmüştür.Analizler sonucunda fen bilgisi öğretmen adaylarının çiçekli bitkilerkonusunda yanlış kavramaları tespit edilmiştir.iiiAyrıca fen bilgisi öğretmen adayları görsel soruların cevaplanması ile ilgiliproblemleri bulunmaktadır.Fen Bilgisi öğretmen adaylarının konu alan bilgileri onların pedagojik alanbilgileri arasında ilişki yoktur.Sonuç olarak, Pedagojik alan bilgisinin alt boyutlarını oluşturan öğrencibilgisi, müfredat bilgisi, öğretim bilgisi ve değerlendirme bilgisi her bir öğretmenadayı için farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTPROSPECTIVE ELEMENTARY SCIENCE TEACHERS? PEDAGOGICALCONTENT KNOWLEDGE ABOUT FLOWERING PLANTS(Doctoral Thesis)Muhammet UŞAKGazi UniversityInstitute of Educational SciencesJune, 2005The purpose of this study is to find out prospective elementary scienceteachers? subject matter knowledge of flowering plant and pedagogical contentknowledge of flowering plant.This study was realized by one of qualitative methods, which is case study.Four elementary prospective science teachers participated in the study.Data were collected between November 2004 and April 2005. Videotapedlessons, concept maps, lesson plans, word association tasks, written document. andinterviews were used to find out pedagogical content knowledge of prospectiveelementary science teachers.Video taped lessons transcriptions were analyzed by N.Nivo software.vAccording to findings of the study prospective elementary science teachershave misconceptions about flowering plant.Also they have problems about questions which require visual representationof concepts.There is no relationship between subject matter knowledge and pedagogicalcontent knowledge of prospective elementary science teachers.As a result, components of pedagogical content knowledge of elementaryprospective science teachers such as information about student, information aboutcurriculum, pedagogical knowledge and assessment knowledge have been differentaccording to each participant.