Alt sosyo-ekonomik düzeyde anasınıfına devam eden ve etmeyen 60-71 ay çocuklarında görsel algılama davranışının incelenmesi(Konya ili örneği)
Analysis of the visual perception behavior of 60-71 month children in low socio-ekonomic grounds who attend and do not attend preschool(Konya city sample)
  1. Tez No: 206161
  2. Yazar: DURİYE ESRA TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN ARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Görsel AlgılamaDuriye Esra TURAN, Preschool Education, Visual PerceptionDuriye Esra TURAN
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZETALT SOSYO-EKONOM K DÜZEYDE ANASINIFINA DEVAM EDEN VEETMEYEN 60-71 AY ÇOCUKLARINDA GÖRSEL ALGILAMADAVRANIŞININ NCELENMES (KONYA L ÖRNEĞ )Araştırma, alt sosyo-ekonomik düzeyde anasınıfına devam eden ve etmeyençocuklarda görsel algılama davranışını incelemek ve anasınıfına devam eden veetmeyen çocuklarda bazı değişkenlerin görsel algılamada farklılık yaratıpyaratmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Konya ilinde MilliEğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim okullarının anasınıflarına devam eden veetmeyen 60-71 aylar arasındaki toplam 300 çocuk üzerinde yürütülmüştür.Araştırmada anasınıfına devam eden ve etmeyen çocukların kendileri ve ailelerihakkındaki bazı bilgileri elde etmek amacıyla ?Kişisel Bilgi Formu?, çocuklarıngörsel algılama düzeylerini tespit etmek amacıyla ?Frostig Görsel Algı Testi?kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde ?t-testi? ve ?Çift YönlüVaryans Analizi? kullanılmıştır. Araştırma sonucunda anasınıfına devam eden veetmeyen çocukların görsel algılama alt boyutlarına ait puanlar arasında anlamlıfarklılıklar olduğu belirlenmiştir (p0.05).
Özet (Çeviri)
SUMMARYANALYSIS OF THE VISUAL PERCEPTION BEHAVIOR OF 60-71 MONTHCHILDREN IN LOW SOCIO-ECONOMIC GROUNDS WHO ATTEND ANDDO NOT ATTEND PRESCHOOL (KONYA CITY SAMPLE)The research was conducted in order to examine the visual perceptionbehavior of children in low socio-economic grounds who attend and do not attendpre-school and to determine whether certain variables caused differences in thevisual perceptions of children who attend and do not attend pre-school. Theresearch was conducted on a total of 300 children between 60-71 months whoattend pre-school classes in primary schools in Konya coordinated by theMinistry of Education and who do not attend to pre-school education. In theresearch, a ?Personal Information Form? was used in order to collectinformation about the children who do and do not attend to pre-school educationand about their families; ?Frostig Visual Perception Test? was used in order todetermine the children?s visual perception levels. ?t-test? and ?Two-way Analysisof Variance? were used for the statistical analysis of the data gathered in thestudy. As the result of the study it was determined that there were significantdifferences between the visual perception sub-dimension scores of the childrenwho attend and do not attend to pre-school education (p0.05).